Van Oord tekent contract met Damen voor modificatie van offshore installatieschip Aeolus.

0

De aanpassingen aan het schip, uitbesteed aan Damen Shiprepair in Schiedam, leveren een verhoogd vermogen op met betrekking tot laadvermogen,  accommodaties en kraancapaciteit. Dit wordt bereikt door de installatie van drijflichamen, een sterktedek, vergrote spudpalen en een nieuwe accommodatiemodule met helikopterdek. Ook zal de kraan, nu met een hefvermogen van 900 ton, worden vervangen door een LEC-kraan (Leg Encircling Crane)  met een vermogen van 1.600 ton. De capaciteitsuitbreiding van het schip stelt Van Oord in staat om de steeds grotere funderingen en zwaardere turbines te installeren op offshore windparken.

De werkzaamheden starten in september 2017. Het aangepaste schip zal in het voorjaar van 2018 operationeel zijn en heeft dan de grootste hefkraan in zijn klasse. De LEC-kraan is besteld bij Huisman, een bedrijf in Schiedam/Rotterdam dat is gespecialiseerd in zwaar installatiematerieel.

De Aeolus is eerder ingezet bij offshore windparken Gemini en Luchterduinen. Na de upgrade zal het schip aan de slag gaan bij nieuwe projecten, zoals het offshore windpark Borssele 3 & 4 in Nederland en Norther in België.

De plannen voor het aanpassen van de Aeolus passen binnen de strategie van Van Oord om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden aan de offshore  windsector. Daarnaast spelen we in op de snel veranderende en groeiende offshore windenergie-industrie. Als partner van de TransitieCoalitie hebben wij het doel de energietransitie te versnellen. Dit in het verlengde van de Europese opgave om vóór 2030 ten minste 40 procent broeikasreductie te realiseren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics