Onderzoek Mendix: low-code, laagdrempelige technologie om processen te digitaliseren – aan de voor- en achterkant

0

Low-code speelt een cruciale rol in de real-time verbinding tussen mens en machine en is een belangrijke drijver voor de transitie naar Industry 4.0. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Mendix onder managers in de maakindustrie. Tijdens de pandemie kampten veel bedrijven in de maakindustrie met een ongewoon hoge of juist lage vraag naar goederen en problemen in de toeleveringsketen, zoals de personeelstekorten in havens en bij transporteurs. In deze periode hebben fabrikanten low-code voornamelijk ingezet om randapparatuur te verbinden en de logistiek en kwaliteitsbeoordeling te digitaliseren. Uit het onderzoek blijkt dat hier een verschuiving heeft plaatsgevonden waarbij low-code nu ook wordt toegepast in alle kernprocessen van de productie.

Low-code wordt steeds meer gezien als een middel voor digitale transformatie. Dit omdat, aldus het onderzoek, het aan de achterkant kan worden gebruikt om de efficiëntie van de productie en de toeleveringsketen te verbeteren. Aan de voorkant kan het worden gebruikt om contact te leggen met klanten, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de status van een bestelling.

Kloof tussen IT en OT
Het onderzoek geeft aan dat low-code nu ook wordt ingezet bij IT (50 procent), productie-engineering (43 procent), productontwerp en kwaliteitscontrole. Low-code wordt verder gebruikt om de samenwerking tussen verschillende domeinen, disciplines en geografische gebieden te verbeteren en om verbinding te maken en toegang te krijgen tot transport en leveranciers (64 procent). Een primair doel is om low-code te gebruiken om de kloof tussen IT en OT te overbruggen.

Avebe gebruikt low-code op weg naar Industry 4.0
Aardappelverwerker Avebe heeft voor het overbruggen van die kloof een Manufacturing IT-afdeling opgezet. Het bedrijf zet met die afdeling stappen naar Industry 4.0 door verschillende processen te automatiseren met low-code. Binnen Avebe worden low-code applicaties onder andere ingezet ter ondersteuning van het uitvoeren van maintenance- en controle-taken en voor de optimalisatie van logistieke- en planningsprocessen.

Erik Dijck, manager digital business & innovations bij Avebe en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Mendix applicaties: “We passen low-code toe waar we het verschil kunnen maken of waar we processen kunnen vereenvoudigen. In eerste instantie waren we vooral gefocust op administratieve processen, maar we zien steeds meer toepassingen in het Manufacturing domein.

Jan Spijkerman, manager manufacturing IT bij Avebe: “Voor Industry 4.0 is digitalisatie een voorwaarde, we willen dit stapsgewijs doen en hebben daarom de keuze gemaakt voor low-code. Voor ons is het een groot voordeel dat het low-code ontwikkelplatform universeel inzetbaar is en binnen onze bestaande systemen functioneert. Met een klein ontwikkelteam en vele machines op verschillende locaties was low-code de meest logische keuze voor ons om upgrades van onze systemen geleidelijk aan door te voeren. Daarbij kunnen we met low-code steeds meer processen digitaliseren en in toenemende mate datagedreven maken, terwijl onze kernsystemen en machines blijven draaien.”

Verschuiving gebruik low-code naar kernsystemen
Een meerderheid van de respondenten in de maakindustrie (63 procent) vindt dat low-code uiterst belangrijk is voor de toekomst van productie, terwijl een derde van plan is om IoT-apparaten te integreren, zodat ze overal kunnen worden bestuurd. Langzaam maar zeker verplaatst low-code zich daarmee van buiten naar binnen, naar de productiekern, waaronder product engineering, productontwerp en kwaliteitscontrole vallen.

Mammoet ontwikkelt klantgerichte en bedrijfskritische apps
Ook Mammoet, specialist in zwaar transport en kranen, heeft verschillende apps ontwikkeld met low-code, waaronder een klantgerichte app om te bepalen welke kraan nodig is om een bepaalde last te hijsen. Mammoet heeft voor de ontwikkeling van die applicaties een digital innovations team ingericht dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van maatwerkapplicaties, de keuze voor ontwikkelplatformen en het vertalen van bedrijfsdoelen naar mogelijke oplossingen.

blank

Link magazine editie oktober 2022 | jaargang 24 thema: Afspraken maken en ze ook nakomen. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

John Helmink, manager business applications bij Mammoet: “We hebben meerdere complexe applicaties ontwikkeld met low-code, waaronder onze interne bedrijfskritische taakapplicatie waarin de werklijst voor onze procesoperators wordt beheerd. De technologie is stabiel en zorgt voor voor tijdswinst die niet alleen tot uiting komt in ontwikkeltijd, maar ook in het oplossen van problemen. Low-code is vaak makkelijker te begrijpen dan traditionele ontwikkelmethoden, waardoor meerdere partijen snel weten hoe een applicatie is opgebouwd en hier verder aan kunnen werken.”

Verder blijkt uit het onderzoek dat steeds meer verschillende technologieën worden geïntegreerd met behulp van low-code. Als één van de grootste uitdagingen bij fabrikanten werd de integratie van miljoenen legacysystemen genoemd waarvan de implementatie, uitbreiding en het onderhoud veel geld kosten.

Als belangrijk doel op langere termijn noemen managers het bieden van real-time inzicht, niet alleen in productieprocessen, maar in het gehele ecosysteem, inclusief klanten van klanten en partners, zodat belangrijke gegevens sneller kunnen worden uitgewisseld. Verder willen respondenten meer specifieke app-sjablonen voor de maakindustrie en low-code met ingebouwde AI-functies integreren met IoT om de productieprocessen nog slimmer te maken.

Het is duidelijk dat de maakindustrie een sterke focus heeft op innovatie en het slimmer en duurzamer maken van de gehele productieketen. De ontwikkeling van low-code van crisis technologie tijdens de pandemie, naar kerntechnologie voor het digitaliseren van belangrijke processen speelt hier een essentiële rol en zal zorgen voor een versnelde transitie naar Industry 4.0.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics