NTS versnelt strategische inzet data met toekomstbestendig datawarehouse en analytics-platform

0

NTS ontwikkelt, maakt, assembleert en test complexe (opto)mechatronische systemen en mechanische modules voor grote hightech machinebouwers, . Als eerstelijns systeemleverancier richt NTS zich op bedrijven in markten met een hoge productvariëteit, lage volumes en hoge complexiteit – bijvoorbeeld semiconductor, life sciences en digital printing – waar precisie en wendbaarheid van het allergrootste belang is. In deze competitieve markt zoekt het bedrijf continue naar mogelijkheden om de kwaliteit van haar producten en de dienstverlening aan klanten te verbeteren. Om de business daarbij te voorzien van concrete stuurinformatie heeft Axians een datawarehouse op Azure ingericht, inclusief een BI-dashboard op basis van Microsoft Power BI.

Data pakt de hoofdrol bij digitalisering maakindustrie

De hightech activiteiten van NTS zijn zeer data-intensief. Nu NTS een digitale transformatie doormaakt, groeit de hoeveelheid data snel. Om de waarde van deze data te benutten, wil NTS de beschikbare data efficiënt omzetten naar waardevolle inzichten om de processen aan te scherpen. Dit vereist dat gegevens logisch en centraal beschikbaar zijn in een datawarehouse, en met analytics efficiënt en op maat vertaald worden naar stuurinformatie. Door relevante rapporten via een dashboard te visualiseren kan uiteindelijk iedereen binnen NTS deze informatie gebruiken om beter te presteren.

Veilig en toekomstbestendig
NTS stelt hoge eisen aan het ontwerp en inrichting van het datawarehouse en analytics-platform. Als wereldwijde speler volgt het bedrijf een cloud tenzij-strategie en is gestandaardiseerd op Microsoft-technologie. Omdat NTS werkt met het intellectueel eigendom van klanten moet de security van systemen en verbindingen gewaarborgd zijn. Het datafundament moet daarnaast ook voldoende toekomstbestendig zijn om nieuwe technologieën, zoals Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT) te ondersteunen. Als outsourcing partner heeft Axians het datewarehouse ontworpen en geleverd, inclusief een analytics-platform en een BI-dashboard.

“Als hightech bedrijf zitten we middenin de digitale transformatie”, zegt Marcel Diemont, Corporate IT Manager. “De digitalisering van onze processen is in volle gang en zorgt voor een gigantische datastroom, die we willen benutten om onze bedrijfsvoering te verbeteren. Het doel is een dataomgeving waarbinnen onze mensen real-time rapportages kunnen creëren binnen een overzichtelijk en gebruikersvriendelijk dashboard. Dit biedt de basis om onze processen efficiënter in te richten, re-engineering terug te dringen en de oorzaak van een afwijking sneller in kaart te brengen. Aan de andere kant willen we wendbaar blijven om schommelingen in de markt op te vangen. Samen met Axians hebben we een flexibele en veilige dataomgeving opgezet die ons helpt om de kwaliteit van onze producten op basis van feiten te verbeteren. Bovendien kunnen we nieuwe technologieën en ontwikkelingen snel omarmen.”

Leon de Ridder, Client Manager Industry bij Axians

Proof of concept als bewijsvoering
De machines die NTS levert, bestaan voor een deel uit componenten van andere leveranciers. Hierdoor is het lastig om goed inzicht in de daadwerkelijke omzet per klant te krijgen. Voorheen werden gegevens uit het CRM en ERP-systeem in Excel verwerkt en gepresenteerd. Dit is echter een complex en tijdrovend proces. Daarnaast was het lastig om een specifieke aanpassing te doen. Gezien de complexiteit is besloten om eerst een proof of concept te laten uitvoeren.
Na realisatie van een Salesdashboard in Power BI heeft NTS besloten om het project definitief op te starten. Met het datawarehouse en Power BI dashboard verloopt het rapportageproces niet alleen sneller, salesmensen hebben ook een veel accurater overzicht.

Gefaseerde projectaanpak
Het volgende analytics project bij NTS betreft de fabrieksomgeving. Hier wordt nog veel Excel gebruikt. Via het datawarehouse en het analytics-platform is NTS in staat sneller accurate rapporten te genereren. Dit biedt concrete informatie om de productieprocessen foutloos en efficiënter te maken. Een andere toepassing die NTS onderzoekt, is de inzet van AI als basis voor predictive maintenance. In het verlengde daarvan wil het bedrijf op termijn via het dashboard real-time inzicht in de processen en bedrijfsvoering krijgen.

Leon de Ridder, Client Manager Industry bij Axians: “NTS maakt momenteel een digitale transformatie door en volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet. Daarom zijn we zeer verheugd dat we NTS kunnen ondersteunen met innovaties. Wij helpen onze klanten met het omzetten van data naar kapitaal binnen het Industry 4.0 tijdperk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan plant performance, procesoptimalisatie, predictive maintenance en smart quality.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.