NTS Norma investeert in pand met optimale condities voor productie ultraprecisie onderdelen

0

NTS Norma in Drachten heeft wereldwijd een unieke positie als het gaat om precisiebewerking en ultra precisieonderdelen voor markten als de semiconductor, medische technologie, life sciences & analytical en optica. De vraag naar ultraprecisie onderdelen is groot en zal naar verwachting door ontwikkelingen als 5G en IoT alleen nog maar toenemen. Reden voor NTS om te investeren in een toekomstbestendig duurzaam pand met optimale condities dat bovendien een prettige werkomgeving biedt voor zijn betrokken medewerkers.

“Ultra precies, ultra klein en ultra clean. Daar draait het om bij NTS Norma in Drachten,” vertelt Klaas Geschiere, Managing Director van NTS Norma in Drachten. “We maken uiterst complexe onderdelen van complexe materialen op micron niveau, onder meer voor de semiconductor en life sciences & analytical industrie. Onze klanten bevinden zich over de hele wereld. We opereren hier op de grens van maakbaarheid. Wanneer high-tech OEM klanten onderdelen en bijbehorende processen niet stabiel krijgen, weten ze ons te vinden. Door de verschillende competenties onder één dak, zijn wij één van de weinige bedrijven in de wereld die een nauwkeurigheid en reinheid van (minder dan) één duizendste millimeter met diverse complexe materialen kan garanderen.”

“In wat wij doen zijn we behoorlijk uniek. Dat zit ‘m in een combinatie van vakmanschap, jarenlange ervaring, een mix van zeer ervaren professionals en jonge mensen met frisse ideeën en de juiste machines. We zien dat de vraag naar ultraprecisie onderdelen is toegenomen en onze verwachting is dat dit in de toekomst aanhoudt. Om aan deze verwachte vraag te kunnen voldoen en omdat we streven naar optimale condities in de fabriek, hebben we besloten om te starten met nieuwbouw. Momenteel huren we een bestaand pand. Als het gaat om optimale condities en inrichting sluit dat pand niet aan bij onze toekomstambities.”

Fabriek van de toekomst

“Wanneer je op micronniveau werkt zijn zaken als vloerstabiliteit, optimale luchtkwaliteit, routing, goed ingerichte reinigingsstraten en de juiste machines op de juiste plaats essentieel. Een nieuw pand kunnen we daar volledig op inrichten. Het gaat voldoen aan alle condities die we nodig hebben om te produceren, aan de duurzaamheidseisen die we aan NTS-gebouwen stellen en het biedt ons ruimte voor vergaande digitalisering en advanced manufacturing technieken. Material science en production science zijn van groot belang als je op kristalniveau moet acteren. Je zou kunnen zeggen dat ons gebouw een fabriek van de toekomst wordt.”

Anticiperen op blijvende vraag en inbouwen flexibiliteit

“Met de bouw van ons nieuwe pand houden we nu al rekening met de roadmap voor de toekomst. Dat betekent ook dat we niet nu al het volledige kavel volbouwen maar ook ruimte bewaren om in de toekomst flexibel te zijn om aan de groeiende vraag naar ultraprecisie onderdelen te kunnen blijven voldoen. In het ontwikkelproces van de nieuwe locatie zijn onze medewerkers nauw betrokken. Vanuit iedere afdeling heeft iemand plaats in de klankbordgroep.”

Tjarko Bouman 

Toename vraag naar chips door diverse ontwikkelingen

”De toegenomen vraag waarmee NTS in Drachten te maken heeft, komt onder meer door een tekort aan chips,” licht CEO van NTS, Tjarko Bouman, toe. “De afgelopen jaren bemerkten we een enorme groei en onze verwachting is dat die vraag, als gevolg van ontwikkelingen zoals IoT, 5G en autonoom rijden, in de toekomst blijft groeien. Een groot deel van onze business komt voort uit de semicon industrie, maar ook onze medische en analytische markten blijven naar verwachting groeien. In Drachten zaten we simpelweg tegen de maximum van onze capaciteit aan.”

Miniaturisatietrend leidt tot uitdagingen op de grens van maakbaarheid

“Daarnaast is de miniaturisatietrend en de daarmee gepaard gaande complexiteit debet aan onze groei,” vervolgt Klaas. “Doordat componenten kleiner en complexer worden, ligt het steeds vaker op de grens van maakbaarheid en daarvoor komen klanten bij ons uit. Daarbij is het voor klanten een absolute pré dat NTS heel veel disciplines onder één dak heeft. Wij hoeven daardoor minimaal uit te besteden.”

Duurzaam ondernemen betekent vooral investeren in mensen

Theo Kneepkens
(KLA) about supercycle of growth: Í hope that supply industry expands its capacity’. Read this edition of link magazine digitally via this link

“Wat de nieuwbouw betreft, bevinden we ons nu in de ontwerpfase. Daarbij hebben we eerst gekeken naar de techniek, naar wat we nodig hebben en naar wat dat betekent voor het ontwerp. Vervolgens gaan we in gesprek met architecten, aannemers en andere partijen. Zoals gezegd zijn onze medewerkers betrokken in het proces. We willen een prettige werkomgeving creëren. Duurzaamheid zit niet alleen in een gebouw en energie gebruik, maar vooral ook in betrokken werkgeverschap. We investeren daarom in onze mensen en hun ontwikkeling. Onze cultuur is die van familiebedrijf, mensen die hier werken hebben een enorme passie voor hun werk. Onze medewerkers zijn een mix van goed opgeleide mbo’ers en een aantal hoger opgeleide medewerkers. Dat aanbod aan talent is in de regio aanwezig. Naast mbo’s en hbo’s, hebben we ook contact met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen.”

“In de regio Drachten zijn er vanuit arbeidsmarktperspectief weinig bedrijven zoals NTS. Veel vakmensen die op de grens van maakbaarheid willen werken in een aantrekkelijke omgeving met de laatste high-tech apparatuur komen naar ons toe. En ook voor mensen die hun carrière elders zijn begonnen maar op een later moment weer in Friesland willen komen wonen, zijn wij een aantrekkelijke werkgever. Goede, ervaren mensen zijn bij ons altijd welkom.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics