Noviteiten voor TIV en METAVAK

0

Er breken weer interessante tijden aan voor ondernemers in de technische en metaalindustrie, met TIV (17-19 september in Hardenberg) en METAVAK (8-10 oktober in Gorinchem) voor de deur. Bij beide evenementen voert beursorganisatie Easyfairs nieuwe elementen door, die het beursbezoek nog aantrekkelijker maken.

Daniëlle Wild

De grootste verandering voor METAVAK zit in de segmentatie van de beurs en in het kennisprogramma. De organisatie van METAVAK heeft dit jaar de plattegrondindeling volledig aangepast en de beurs opgedeeld in segmenten: verspaning, plaatbewerking, oppervlaktetechniek, 3D-printen, automatisering en verbindingstechniek. ‘Hierdoor is het beursbezoek nu een stuk efficiënter te plannen, alle leveranciers zijn bij elkaar te vinden. Zo creëren we meer overzicht op de beursvloer. Ook voor exposanten is het een stimulans om extra goed uit te pakken op de stand, concurrenten staan immers bij elkaar’, vertelt Daniëlle Wild, adviseur METAVAK bij Easyfairs.

METAVAK staat bekend om de dynamiek: veel exposanten geven demonstraties op hun eigen stand. Dit jaar heeft elk segment daarnaast ook een eigen demoplein waaraan exposanten samen invulling geven. ‘Dat zijn bij uitstek de plekken die bezoekers echt gezien moeten hebben. En je wordt ook beloond als je alle zes de demopleinen bezoekt.’ Daarnaast is er een uitgebreid kennisprogramma in het centraal gelegen kennistheater ‘Visit the Future’, een samenwerking tussen exposanten en kennispartners, die per segment lezingen en workshops verzorgen over verschillende productietechnieken. De kennissessies zijn vooral praktisch en toekomstgericht.

Verder is METAVAK dit jaar voor het eerst begin oktober. ‘Met deze nieuwe datum zitten we minder dicht op de Duitse beurs voor plaatbewerkers. Nu al zien we een groei in het aantal exposanten binnen dit segment: er komen dit jaar meer plaatbewerkende bedrijven naar onze beurs, een positieve wending’, aldus Daniëlle Wild.

Bart Leferink

Collega-adviseur Bart Leferink is verantwoordelijk voor de laatste editie van TIV, het vakevent voor de maakindustrie. Ook TIV heeft een gesegmenteerde beursvloer, die bestaat uit slim (eind)product, slim productieproces en de technologiestraat. In de technologiestraat vinden bezoekers vooraanstaande robotleveranciers. De technologiestraat zal ook deel uitmaken van het nieuwe concept voor 2020. Daarnaast is er een uitgebreid kennisprogramma op TIV met kennissessies, workshops en paneldiscussies over bijvoorbeeld waarde creëren met data, smart manufacturing voor het mkb, 3D-printen en vrouwen in de techniek.

Nieuw is de themaroute ‘Werkgever van de toekomst’. Voor veel bedrijven in de branche is het een enorme uitdaging nieuwe medewerkers aan te trekken, met name technisch geschoold personeel is lastig te vinden. Hier speelt de themaroute op in. In samenwerking met verschillende scholen uit de regio komt er een groot aantal technische studenten naar TIV. Bedrijven die deelnemen aan de route, zijn te herkennen aan een embleem op hun stand en delen informatie over werken in de techniek en de specifieke mogelijkheden bij hun bedrijf, zoals stages of openstaande vacatures.

Volgend jaar gaat Easyfairs van start met een nieuw concept: MIX Noordoost, Maakindustrie Expo voor Noordoost Nederland. Op basis van een uitgebreid marktonderzoek heeft Easyfairs een nieuw concept ontwikkeld dat in 2020 start. De daadwerkelijke lancering van MIX Noordoost is tijdens TIV, op woensdag 18 september van 10.30 tot 13.00 uur in het kennistheater ‘Visit the Future’. Daarnaast laat TIV, in samenwerking met The Virtual Dutch Men, door middel van een VR-ervaring zien hoe deze nieuwe beurs voor de maakindustrie eruit komt te zien. ‘We gaan werken met een nieuw concept standbouw, dat duidelijk weergeeft wat de exposant te bieden heeft. Hiermee spelen we echt in op de wens van de bezoekers. Ook voor exposanten is het ideaal: we leveren de stands plug & play op, zodat zij minder voorbereidingstijd kwijt zijn’, vertelt Bart Leferink. MIX Noordoost krijgt een regionale focus. ‘We hebben een geweldige regio, waar gave producten gemaakt worden. MIX Noordoost zet deze regio beter op de kaart. We zijn ervan overtuigd dat hier potentieel voor is.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics