Nieuwe sorteerlijn van Bollegraaf Recycling Solution voor SK Polymers vermindert start-stopverliezen

0

Bollegraaf Recycling Solutions in Appingedam ontwerpt en realiseert turnkey sorteerinstallaties en recyclingsystemen voor klanten over de hele wereld. Aan SK Polymers (een joint venture van SUEZ en Kempenaars Recycling) leverde het bedrijf eerder dit jaar een geautomatiseerde sorteerinstallatie in Roosendaal. Die is bedoeld voor het verwerken van harde kunststoffen, zoals tuinmeubelen en kratten. Nadat in het voortraject een aantal partijen had meegedacht over het beste ontwerp van de sorteerlijn, koos SK Polymers voor het voorstel van Bollegraaf. ‘Het is van cruciaal belang dat de zuiverheid van de eindstromen heel hoog is, waardoor deze geschikt zijn als grondstof voor nieuwe projecten’, verklaart Hessel van der Werff, projectmanager bij Bollegraaf. ‘De installatie is ontworpen om het optimale resultaat te bereiken.’

Hessel van der Werff, projectmanager bij Bollegraaf

Voor de harde kunststoffen de installatie ingaan, wordt ongeschikt plastic verwijderd. Het opgeschoonde materiaal gaat de sorteermachine in, waar een trommelzeef alleen afval doorlaat dat kleiner is dan zes centimeter. Grotere delen gaan naar de shredder, die het kunststof snijdt in stukken van maximaal zes centimeter. Deze worden opnieuw gezeefd, waarbij eventuele metalen en non-ferro’s als aluminium automatisch worden verwijderd. Een optische machine sorteert het restant van de plastics verder op soort. Met behulp van een zogeheten sink-float unit worden lichte (polypropyleen en polyethyleen) en zware kunststoffen gesplitst. Tot slot zorgt een cascade aan optische units voor het nog verder opdelen van de materialen, zoals hout, textiel en pvc.

Het ontwerp is een combinatie van standaardtechnieken, zoals het sorteren op grootte en het verwijderen van ijzer en andere metalen, en technische noviteiten. ‘Het gebruik van een sink-float unit in combinatie met optisch sorteren is bijvoorbeeld vooruitstrevend in deze business. Ook de bunker ervoor is bijzonder. Deze zorgt ervoor dat het systeem continu beschikt over materiaal, wat resulteert in minder start-stopverliezen’, aldus Van der Werff. Voor het ontwerp van de nieuwe installatie kon Bollegraaf putten uit een grote installed base in de VS. ‘Daar leveren we al sinds de jaren tachtig grote sorteersystemen en dat doen we tegenwoordig ook voor de Europese markt.’ De totale capaciteit van de installatie voor SK Polymers ligt tussen de 20.000 en 25.000 ton per jaar. ‘Een sorteerlijn met deze samenstelling is uniek. Fantastisch dat we dat voor zo’n grote klant als SK Polymers hebben kunnen realiseren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics