Nieuw productiebedrijf in pand van Philips Emmen zit in voorhoede maakindustrie

0

Added uit Emmen is genomineerd om een officieel Fieldlab te worden op de Nationale Smart Industry Agenda. Daarmee treedt Added toe tot een select gezelschap van trendsettende innovatie-initiatieven om de Nederlandse economie ‘intelligent’ te maken. Added maakt onderdeel uit van de nieuwe hightech campus die in Emmen wordt ontwikkeld als alternatief voor de sluiting van de armaturenfabriek van Philips.

Hans Praat NOM

Hans Praat NOM

Hans Praat, die namens de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) bij het project is betrokken, is heel blij met die status. ,,Het plaatst Added in de koppositie van de maakindustrie.’’ De uitstraling zal bij mkb-bedrijven interesse wekken voor de nieuwe formule om de maakindustrie voor Nederland te behouden of terug te halen. De status levert geen geld op, stelt hij, wel kennis. De veertien fieldlabs in ons land vormen een netwerk dat de industrie moet versterken ‘tegen de achtergrond van de vierde industriële revolutie’.

Tweede open fabriek

Brainport Industries Campus

Brainport Industries campus

Added wordt opgezet als een basisfabriek, waar andere maakbedrijven hun productieproces op kunnen aansluiten. Added wordt daarmee de tweede ‘open fabriek’ (shared facility) in Nederland. Brainport Industries campus start begin 2017 met de bouw in Eindhoven. De eerste partner van Added is Sustainder. Sustainder is een nieuw bedrijf voor slimme verlichting waar ook Eneco bij betrokken is. Het is de bedoeling dat er tenminste tien maakbedrijven uit binnen- en buitenland hun productie binnen Added gaan organiseren.

Chezz partners

Philips Lighting staakt eind dit jaar de productie van lichtarmaturen in Emmen. Om de werkgelegenheid van de 140 vaste werknemers en tientallen inhuurkrachten te behouden, is gezocht naar nieuwe vestigingskandidaten. De zoektocht leidde naar Chezz Partners in Breda. Die had het plan opgevat er een slimme fabriek van te maken die voor andere mkb-bedrijven in hoge aantallen en in veel varianten elektronische producten kan produceren en assembleren. Door robotisering en automatisering moet de fabriek kunnen concurreren met de kostenvoordelen van lagelonenlanden.Added verwacht zeker tien Nederlandse of buitenlandse bedrijven aan te trekken. Sustainder, onderdeel van Chezz Partners en nauw samenwerkend met energiebedrijf Eneco, is de eerste klant. In januari start de productie van intelligente lichtmasten.
Meerdere kandidatenPeter Adema van Chezz Partners is in gesprek met meerdere kandidaten, maar kan hun namen nog niet naar buiten brengen. Ook is nog onduidelijk hoeveel werknemers van Philips er weer aan de slag kunnen. Adema is daarnaast nog in gesprek met overheden over financiële steun om het onrendabele deel van het project weg te nemen. ,,Want puur zakelijk gezien moet je je afvragen of je zoiets wel zou moeten doen’’, licht hij toe.innovatie-drachtenAdded richt zich volgens Hans Praat op die mkb-bedrijven voor wie investeringen in automatisering en robotisering te kostbaar zijn. In die zin verschilt dit project met het recentelijk geopende Shared Facility Center in Drachten, waar het Innovatiecluster Drachten aan nieuwe hightech producttechnologie en -ontwikkeling werkt.
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics