Nieuw imec.istart-fonds versterkt aanbod voor Vlaamse tech start-ups in digitale innovatie

0

imec.istart-fonds kondigde vandaag een nieuwe samenwerking aan met de Vlaamse Regering, ING, BNP Paribas Fortis, Telenet en de Cronos Groep, voor de oprichting van het imec.istart Investeringsfonds. Het fonds – goed voor een totaalbedrag van 12,5 miljoen euro voor de volgende vijf jaar – ondersteunt digitale innovatie en digitaal ondernemerschap in Vlaanderen en is het grootste in zijn soort voor pre-seed-investeringen.

Het imec.istart-fonds biedt Vlaamse tech-ondernemers een initiële investering van 50.000 euro om hen te helpen bij het opstarten van hun bedrijf. En de meest veelbelovende start-ups krijgen potentieel zelfs een bijkomende financiële ondersteuning – in de vorm van 20.000 tot 100.000 euro aan extra pre-seed-financiering en nog intensievere ondersteuning bij het uitbouwen van hun onderneming dankzij imec.livinglab-trajecten, prototyping en doorgedreven leiderschapscoaching.

Het imec.istart-incubatieprogramma werd in de zomer van 2011 gelanceerd en ondersteunt vandaag al meer dan 120 Vlaamse tech-start-ups. In 2015 werd het programma door UBI Global gelabeld als een Top University Business Accelerator. Het nieuwe imec.istart-fonds zal voor vijf jaar lopen (2017-2022).

Sven De Cleyn, imec.istart program manager, overloopt het volledige aanbod: “We bieden een volledig pakket aan, inclusief dagelijkse coaching, workshops en begeleiding door domeinexperten, gedeelde werkruimtes en faciliteiten in Brussel en de belangrijkste Vlaamse steden – en toegang tot ons voortdurend groeiende netwerk. Onze ondersteuning kan tot 18 maanden lopen, tot de onderneming in staat is om zelf opvolgfinanciering aan te trekken van externe investeerders.”

Philippe Muyters

“Het imec.istart-programma helpt Vlaamse tech start-ups in een heel prille fase. Vlaanderen engageert zich om succesvolle initiatieven te ondersteunen die jobs en omzet genereren, technologische innovatie boosten en internationale erkenning naar onze regio brengen”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

Focus op specifieke business domeinen

Het imec.istart incubatieprogramma omvat vier gespecialiseerde tracks die zich toespitsen op start-ups die actief zijn in een specifiek domein: In 2015 werden de tracks ‘Blue Health’ voor start-ups in gezondheid, en ‘Logistics & Mobility’; gelanceerd, begin 2017 werd de track ‘Media, Telecom and Entertainment’ gelanceerd, en in maart 2017 ‘BlueSpace’ voor start-ups in ruimtevaart-technologie.

Luc Van den hove 

Luc Van den Hove, Algemeen Directeur en CEO van imec, benadrukt het belang van deze tracks binnen het imec.istart-programma: “Deze gespecialiseerde businesstracks zorgen ervoor dat onze ondernemers toegang krijgen tot de allerbeste coaches en mentoren. Door ze in direct contact te brengen met sectorexperten die interesse hebben in hun idee, helpen we hen een succesvol bedrijf uit te bouwen.”

 

Max Jadot, CEO BNP Paribas Fortis

 

Max Jadot, CEO BNP Paribas Fortis licht toe: “Als bank voor een wereld in verandering wil BNP Paribas Fortis resoluut middenin die veranderende wereld staan. BNP Paribas Fortis wil een katalysator zijn voor innovatie.  Innovatieve bedrijven zijn de embryo’s van onze toekomst en wij willen hen ondersteunen en een echte partner voor hen zijn. Daarom was een samenwerking met Imec een evidente beslissing”.

 

Dieter Nieuwdorp, Senior Vice-President Strategy & Corporate Development Telenet: “Dankzij het imec.istart programma ontstaat een kruisbestuiving tussen beloftevolle start-ups met vernieuwende ideeën en bedrijven met expertise in hun vakgebied. Het is een echte win-win voor beide partijen en we zijn dan ook blij dat we via onze samenwerking met imec.istart, tech start-ups kunnen begeleiden in een duurzaam groeiproces.”

 

 

Bert Van Wassenhove, Managing Partner bij The CoFoundry: “We zijn heel enthousiast over de samenwerking met imec omdat ze verder bouwt op onze jarenlange samenwerking met innovatieve ondernemers. We kijken er naar uit om onze kennis en ervaring te delen met de ondernemers in het imec.istart-programma.”

 

 

Erik Van Den Eynden CEO, ING België: “Innovatie staat centraal in onze strategie. Voor een bank als de onze is het essentieel om snel en efficiënt in te spelen de verwachtingen van onze klanten. Het is dan ook cruciaal dat we deel uitmaken van een netwerk van deskundigen, zodat we ons metier van bankier steeds kunnen afstellen op de belangrijke technologische evoluties in onze maatschappij. Dit partnership met Imec bevestigt dat innovatie een speerpunt is in de strategie van ING België en onderstreept ons engagement voor onze klanten.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics