Nieuw fieldlab in Twente voor lichtgewicht materialen

0

Saxion en TPRC hebben van het Ministerie van Economische Zaken goedkeuring gekregen voor de realisering van een Smart Industry Fieldlab. Dit Fieldlab ThermoPlastic Composites NL (TPC NL) gaat zich richten op thermoplastische composieten. Dit Fieldlab zal zich richten op innovatieve lichtgewicht materialen, die onder andere gebruikt worden voor de vliegtuigconstructies, onderdelen van auto’s zoals bumpers en autozitjes maar ook bijvoorbeeld voor prefab daken in de bouw. Het Fieldlab zal worden gevestigd in Enschede, binnen de driehoek Saxion, UT en het vliegveld.

Met het lichtgewicht materiaal ‘thermoplastische composieten’ wordt het steeds beter mogelijk om op industrieel niveau zeer lichte producten te maken. Dat is onder andere interessant voor bewegende producten, die toch enorm sterk moeten zijn. Daarnaast is het materiaalverbruik hiermee veel efficiënter en worden ook productiekosten flink teruggedrongen. Denk aan de recent samen met het Roessingh ontwikkelde prothese, die met behulp van een 3D printer gefabriceerd is.

Wat doet een Fieldlab?
Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Dit Fieldlab draagt de naam ThermoPlastic Composites NL (TPC NL). ‘De succesformule van dit FieldLab zit in het feit dat vanaf nu de meest succesvolle wetenschappelijke vondsten, sneller omgezet kunnen worden naar de praktijk’, aldus Saxion-lector Ferrie van Hattum.”
Met het opzetten van dit Fieldlab in de regio, zal Twente zich binnen en buiten Nederland op een onderscheidende wijze positioneren op dit vakgebied. Het Fieldlab komt voort uit de samenwerking tussen het TPRC (Research Center) waar o.a. TenCate, Boeing en Universiteit Twente gedetailleerd onderzoek doen en het TPAC (Application Center) waar Saxion en TPRC, toepassingsgericht onderzoek verrichten in samenwerking met het MKB.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics