Nieuw 3D-printingproject op Brightlands Chemelot Campus met Europese subsidie

0

Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen, Centexbel en de KULAK, beide te Kortrijk, en TUA West zijn een grensoverschrijdende samenwerking aangegaan op het gebied van 3D-printen van (biobased) materialen.

Met dit project is € 3 miljoen gemoeid, waarvan € 1,3 miljoen Interreg-subsidie uit het programma Vlaanderen Nederland.

Het project houdt in dat Brightlands Chemelot Campus en Centexbel 3D-printersCentexbel 3D-printers aanschaffen en dat bij de KULAK zogenaamde karakteriseringsapparatuur wordt geïnstalleerd. Het verbinden van bedrijvenclusters en het beschikbaar maken van de apparatuur en de daarbij ontwikkelde productie- en materialenkennis voor derde partijen, waaronder het mkb, is de voornaamste doelstelling van het project.

Er wordt binnen het project aandacht besteed aan het optimaliseren van het 3D-printproces van materialen voor verschillende toepassingen. Er wordt vooral geprint met kunststoffen die een biobased herkomst hebben, denk aan polymelkzuur (PLA). De onderzoekers zijn onder meer benieuwd naar de karakteristieken van de grensverschijnselen tussen de lagen die met een 3D-printer worden aangebracht.

Europese middelen voor Limburg De totale projectomvang bedraagt € 3 miljoen, waarvan € 1,25 miljoen op Brightlands Chemelot Campus wordt geïnvesteerd.

Aan dit 3D-printing project is € 1,3 miljoen Interreg-subsidie uit het programma Vlaanderen Nederland toegekend, waarvan € 0,62 miljoen euro ten goede komt aan Brightlands Chemelot Campus. Dergelijke subsidies worden door de Europese Commissie toegekend aan grensoverschrijdende projecten. Deputeerde Limburg, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg zegt: “De provincie heeft zich ten doel gesteld om enerzijds meer Europese middelen aan te trekken voor de ontwikkeling van de Limburgse economie en anderzijds kennis beschikbaar te stellen vanuit de campussen voor ons midden- en kleinbedrijf zodat zij de volgende stap kunnen maken in hun ontwikkeling. Ik ben verheugd dat dit gelukt is met dit 3D-printing project. Overigens sluit dit project perfect aan bij andere initiatieven op de campus rondom 3D-printen.” 

De Interreg-subsidie heeft een looptijd van drie jaar, waarbij TUA West namens de Provincie West-Vlaanderen als penvoerder optreedt.

Centexbel

Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid, werd in 1950 opgericht onder impuls van Fedustria, de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, om de concurrentiepositie van de Belgische textielbedrijven duurzaam te verstevigen.Om deze opdracht te vervullen, biedt Centexbel de textielindustrie een uitgebreide reeks activiteiten en diensten aan, gaande van testen, certificatie, dienstverlening tot onderzoek & ontwikkeling.

TUA West

De Technische Universitaire Alliantie voor de economische transformatie in West-Vlaanderen, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, wil de transformatie naar een West-Vlaamse kennisgedreven economie versnellen. Daardoor moet de provincie in staat zijn om de Europa 2020-strategie mee te realiseren. TUA West doet dit via het ontwikkelen, aantrekken en situeren van actoren voor hoger onderwijs en onderzoek in de provincie. Zo kunnen die hun samenwerking en maatschappelijke dienstverlening naar de ondernemingen versterken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.