NEVI PMI® steeg van 51.7 in februari naar 53.6 in maart.

0

nevi 2De NEVI PMI® steeg van 51.7 in februari naar 53.6 deze maand, het hoogste cijfer in vijf maanden tijd.

De toename van de productie was de grootste in drie maanden, het gevolg van de grootste stijging van de nieuwe orders in zeven maanden. De stijging van het aantal nieuwe orders uit het buitenland was de grootste sinds augustus 2015.

De achterstanden in de productie waren voor de tweede achtereenvolgende maand groter, al was deze stijging gering. De werkgelegenheid nam fors toe: de grootste stijging sinds december 2015. De hoeveelheid ingekochte grondstoffen en halffabricaten steeg in maart nadat deze in februari was gedaald. De voorraad ingekochte materialen was voor de eerste keer sinds november 2015 groter dan de maand ervoor, zij het minimaal. De levertijden waren in maart wederom langer. Dit was de grootste verlenging in drie maanden. De voorraad gereed product was deze maand voor de eerste keer in drie maanden kleiner dan de maand ervoor. De daling was echter beperkt.

De inkoopprijzen daalden in maart opnieuw en voor de zevende maand op rij. Ook de verkoopprijzen daalden, zij het in bescheiden mate.

Drie deelindices uitgelicht:

Nieuwe orders index

Het aantal ontvangen nieuwe orders bij de Nederlandse productiebedrijven steeg in maart, nadat deze in de vorige onderzoeksperiode onveranderd was gebleven. De stijging was aanzienlijk en de grootste in zeven maanden. De gegevens koppelden de toename van het aantal orders aan een verbetering van de vraag en de introductie van nieuwe producten.

Nieuwe export orders index

De gegevens voor maart wijzen opnieuw op een toename van het aantal ontvangen nieuwe export orders bij de Nederlandse productiebedrijven. Deze toename was fors, groter dan de maand ervoor en de grootste in zeven maanden. Ruwweg 32% van de panelleden maakte in deze onderzoeksperiode melding van een groter aantal nieuwe export orders, tegenover 18% dat een daling noteerde.

Levertijden index

De levertijden in de Nederlandse productiesector waren in maart opnieuw langer. Deze verslechtering van de prestatie van leveranciers was aanzienlijk en de grootste in drie maanden. De panelleden die melding maakten van langere levertijden, schreven dit vaak toe aan de grote druk op de productiecapaciteit bij de leveranciers.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics