Nevi PMI® steeg van 58.4 in maart naar 59.9 in april, wat duidt op iets snellere groei.

0

De Nevi PMI® van april is uitgekomen op 59.9, een stijging ten opzichte van de maand ervoor die voornamelijk werd gestuwd door een toename van de nieuwe orders.

De productie nam in grotere mate toe, maar dit bleef onder het gemiddelde van 2021. De groei van zowel de binnen- als buitenlandse nieuwe orders herstelde zich in april, na het laagste cijfer in zeventien maanden in maart. De inkoopactiviteiten namen sterk toe en de hoeveelheid ingekocht materiaal zag de grootste toename sinds december.

Tekorten en vertragingen leidden opnieuw tot langere levertijden en de groei van de achterstanden was het grootst in vijf maanden. De voorraad gereed product liet de sterkste stijging zien sinds juli 2019. De inkoopprijzen bleven stijgen en de verkoopprijsinflatie bereikte een nieuw record.

Voor de derde keer dit jaar was de banengroei groter dan de maand ervoor. De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven gematigd.

Industrie zet zich schrap voor toenemende materiaaltekorten

“De industrie bevindt zich in een moeilijke situatie”, stelt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI.:

“De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg van 58.4 in maart naar 59.9 in april, wat duidt op iets snellere groei. Verrassend genoeg namen zowel de productie als de nieuwe orders sneller toe, ondanks de oorlog in Oekraïne en het steeds grotere aantal Chinese steden in lockdown. 

De afzetprijzen namen opnieuw in nog hoger tempo toe. In april verhoogde 71% van de ondervraagde ondernemingen de prijzen, een nieuw record. De industrie bevindt zich in een moeilijke situatie. De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot tekorten aan grondstoffen zoals staal, wat leidt tot snel stijgende materiaalkosten. Hoewel de groei van nieuwe orders na de teruggang van vorige maand wat opgekrabbeld is, zijn ondernemers nog steeds beduidend minder optimistisch dan voor de Russische invasie. Ondanks de hoge inkoopprijzen zijn inkoopmanagers nog meer gaan inkopen, vooruitlopend op verdere ontregeling van toeleveringsketens. Door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China is het trage herstel van toeleveringsketens tot stilstand gekomen. Het lijkt erop dat ondernemers zich schrap zetten voor een verdere toename van materiaaltekorten. De oorlog leidt tot tekorten en nieuwe records van gas- en elektriciteitsprijzen, terwijl nieuwe lockdowns in China vermoedelijk leiden tot toenemende tekorten van halffabricaten zoals elektronische onderdelen. 

Al voor het begin van de oorlog waren de inkoopprijzen in de Nederlandse industrie in een jaar tijd met 17% toegenomen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de Nevi Inkoopmanagersindex blijkt dat de prijzen verder omhoog schieten. Alles is al duur en wordt waarschijnlijk nog duurder, vooral nu Rusland de gaskraan naar Polen en Bulgarije heeft dichtgedraaid, wat de Europese gasmarkt verder ontregelt. 

Onder deze omstandigheden is het inderdaad verstandig meer voorraad aan te houden, zolang de nieuwe orders in hoog tempo blijven binnenstromen, en alleen voor wie die dure extra voorraad kan betalen.” 

Drie deelindices uitgelicht:

Link magazine editie april 2022 thema OOK HET MKB MOET
‘PARIJS’ HALEN. HOE? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Productie
De productieomvang in de Nederlandse productiesector nam in april fors toe. Hiermee komt de huidige periode van groei op eenentwintig maanden. Nadat de groei in februari en maart minder groot was, steeg deze in de huidige onderzoeksperiode, zij het dat deze stijging onder de tendens bleef van de totale periode van groei. De bedrijven schreven de grotere productieomvang met name toe aan de verbetering van de vraag. De grootste stijging in april werd genoteerd door de producenten van consumptiegoederen, nadat de stijging hier in drie van de vier afgelopen maanden het kleinst was geweest.

Nieuwe exportorders
De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen was in april wederom groter. Er is nu al sinds augustus 2020 maandelijks sprake van een groter aantal nieuwe exportorders. De vraag was met name afkomstig uit de VS, de eurozone en Groot-Brittannië. Het groeitempo lag hoger dan in maart toen het laagste niveau in zeventien maanden werd bereikt, kwam grotendeels overeen met de tendens van het eerste kwartaal van 2022, maar was lager dan die van 2021. De grootste stijging van het aantal nieuwe exportorders werd opnieuw genoteerd in de subsector investeringsgoederen.

Voorraad ingekochte materialen
De Nederlandse producenten vergrootten in april opnieuw hun materiaalvoorraad. De bedrijven schreven dit met name toe aan noodplannen vanwege de aanhoudende wereldwijde verstoring van de toeleveringsketens. De voorraadstijging in april was de grootste sinds december en de op drie na grootste ooit.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics