Nemo Healthcare weeënregistratiesysteem goedgekeurd voor VS

0

Goedkeuring door de Amerikaanse FDA  ligt markt in de VS open voor het weeënregistratie-systeem van de Eindhovense start-up Nemo Healthcare.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het bedrijf Nemo Healthcare uit Eindhoven goedkeuring verleend om hun PUREtrace weeënregistratiesysteem op de Amerikaanse markt te brengen. “Een mijlpaal waar we behoorlijk lang aan hebben gewerkt”, stelt Nemo-directeur Hans Brons. “Inmiddels zijn we al in gesprek met diverse marktpartijen in Amerika. Die FDA-registratie is de belangrijkste referentie die je kunt hebben voor je producten. Hiermee kun je overal, ook buiten de Verenigde Staten, makkelijk binnenkomen.”

Slimme pleister

De technologie van PUREtrace is ontwikkeld voor zwangerschapsbewaking in het ziekenhuis en meet op een uitwendige manier de weeënactiviteit voor en tijdens de bevalling. “Tijdens een wee trekt een groot aantal spiercellen in de baarmoederwand zich gecontroleerd samen. Die activiteit is te meten in elektrische spanning op de huid van de buik van een zwangere vrouw”, legt Brons uit. “Een speciale pleister met elektroden signaleert de activiteit en stuurt de gegevens door naar een bewakingsmonitor.” De toepassing van Nemo Healthcare biedt veel voordelen ten opzichte van de huidige zwangerschapsbewaking. De pleister registreert nauwkeuriger en kan eenvoudig op de buik van een zwangere vrouw worden geplaatst. Die methode is comfortabel en voorkomt medische complicaties die kunnen optreden bij de inwendige methode van zwangerschapsbewaking.

Nemo Healthcare is een spin-off van de TU/e en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het bedrijf, dat in 2010 werd opgericht, telt inmiddels 11 medewerkers. Sinds twee jaar verkoopt Nemo Healthcare de pleister met sensoren die de wee-activiteit van een zwangere vrouw registreert. Vorig jaar ontving het bedrijf drie miljoen van investeringsmaatschappij Meduon en vier miljoen euro van de EU uit het programma Horizon 2020. Dat geld is ingezet voor de ontwikkeling van een nieuwe pleister die naast de weeën ook de hartactiviteit van moeder en kind registreert. In september moet de pleister klaar zijn om te testen. “Midden 2018 willen we hem in ieder geval in Europa op de markt brengen”, zegt Brons. “Jaarlijks zijn in Europa en de VS wel 9 tot 10 miljoen bevallingen die gemonitord kunnen worden. Dus ik zie zeker ruimte voor beide producten naast elkaar. Maar uiteindelijk zullen ziekenhuizen wel overschakelen naar de uitgebreide versie”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics