Nemo Healthcare krijgt 4 miljoen euro uit Horizon 2020

0

Nemo_03_smallNemo Healthcare uit Eindhoven krijgt 4 miljoen euro subsidie uit het Europese innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon 2020. Het geld wordt de komende twee jaar gebruikt om de technische ontwikkeling, klinische validatie en commercialisatie van haar volgende generatie producten te versnellen. Het jonge bedrijf verkoopt sinds twee jaar een innovatieve pleister met sensoren waarmee het welzijn van een baby in de baarmoeder tijdens de weeën nauwkeurig wordt bewaakt. Door problemen eerder te detecteren, worden bevallingen niet alleen veiliger. Het leidt ook tot minder medische (vervolg)kosten.

Ontwikkeling van prototype naar een  marktproduct

Nemo Healthcare is een spin off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het bedrijf is gevestigd in hightech bedrijvencentrum Catalyst op het TU/e Science Park en werd in 2010 mede opgericht door Bas Lemmens. ¨Ons doel is het creëren van een nieuwe standaard voor zwangerschapsbeveiliging wereldwijd. Met de bijdrage uit Horizon 2020  kunnen we een enorme versnelling bereiken. We kunnen de techniekontwikkeling en miniaturisatie van onze producten verder doorvoeren. En het stelt ons vooral in staat om gespecialiseerde onderzoekers aan te trekken voor de validatie van onze allernieuwste technologie. We kunnen met de nieuwe medewerkers de vertaalslag realiseren van een wetenschappelijk bewezen prototype naar een gangbaar marktproduct¨, aldus de vicepresident Business Development.

Volgens Lemmens gaat het onder anderen om de aanstelling van een Fellow Perinatologie en een promovendus die onderzoek zullen gaan doen in het Máxima Medisch Centrum. De subsidie maakt ook internationale samenwerking met gerenommeerde Europese onderzoeksinstituten mogelijk.

Horizon 2020

Het voorstel van Nemo Healtcare, mede opgesteld door PNO Consultants, is door een EU-commissie verkozen uit meer dan duizend aanvragen. Binnen het Horizon 2020 programma zijn deze periode 30 voorstellen door 45 MKB´s uit 19 verschillende landen gehonoreerd. Nemo Healthcare is het enige Nederlandse bedrijf dat financiële steun ontvangt uit deze indieningsronde van de zogenoemde Fase 2 van het Horizon 2020 programma.

Meduon

horizon 2020 2De bijdrage uit het Horizon 2020 programma is de tweede grote financiële opsteker voor Nemo Healthcare. Twee weken eerder maakte het medisch-technologische bedrijf bekend dat een groep lokale geldschieters, verenigd binnen investeringsmaatschappij MEDUON, drie miljoen euro in Nemo Healthcare investeren. Ook dat geld wordt gebruikt om de organisatie van Nemo Healthcare uit te breiden en de technologische ontwikkeling van eigen producten verder vorm te geven. MEDUON blijft daarna in principe garant staan tot Nemo Healthcare het break-even-point bereikt. Met deze kapitaalinjectie gaat het medtech bedrijf een veilige toekomst tegemoet.

Innovatieve pleister

Nemo Healthcare verkoopt sinds twee jaar al een pleister met sensoren die de wee-activiteit van een zwangere vrouw registreert. Een nieuwe versie maakt het straks mogelijk om ook de vitale hartactiviteit van zowel moeder als het ongeboren kind te registreren. De toepassing die Nemo Healthcare ontwikkelde, biedt ten opzichte van de huidige zwangerschapsbewaking veel voordelen. De innovatieve pleister registreert nauwkeuriger en kan eenvoudig op de buik van een zwangere vrouw worden geplaatst. Dat is niet alleen comfortabel, maar voorkomt ook medische complicaties in vergelijking met invasieve zwangerschapsbewaking.

CEO Nemo Healthcare Hans Brons: ¨Met deze subsidie geeft de EU een duidelijk signaal af. Het is een geweldige opsteker voor Nemo, die ons in staat stelt internationaal door te breken.¨

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics