Nedstack en AVL zetten samen een stap richting massaproductie van de derde generatie Proton Exchange Membrane brandstofceltechnologie

0

Nedstack, een belangrijke leverancier van Proton Exchange Membrane (PEM) brandstofceltechnologie, en AVL, ‘s werelds grootste onafhankelijke bedrijf voor de ontwikkeling, simulatie en het testen van aandrijflijnsystemen, zijn een strategische partnerschap aangegaan dat gericht is op de industrialisatie van Nedstack’s  derde generatie stackplatform voor high-power en high-use toepassingen. Het partnerschap zal de lopende samenwerking uitbreiden door bemonstering, productieproeven en testdiensten op te nemen. De technologische basis van deze samenwerking is de Nedstack 3Rd generatie PEMFC-cel die sinds 2017 in ontwikkeling is.

• Nedstack en AVL gaan een Industrialization Support Partnership aan waarbij AVL co-development, sampling en verificatiediensten zal leveren ter ondersteuning van de industrialisatie van Nedstack’s 3e generatie stack platform;
• De samenwerking bouwt voort op de lopende samenwerkingen tussen Nedstack en AVL in het kader van het MoreLife-programma en andere stackontwikkelings- en simulatie-inspanningen;
• Het Nedstack Gen.3 platform ligt op schema voor start van de productie in het eerste kwartaal van 2025 in Arnhem

Dit partnerschap markeert de formalisering van de voortdurende samenwerking tussen Nedstack en AVL, voortbouwend op de lopende samenwerkingen in het kader van door Europa gefinancierde onderzoeks- en innovatieprogramma’s. Door de krachten te bundelen willen beide bedrijven de Nedstack 3Rd generatiecel tot massaproductie, gebruikmakend van AVL’s geavanceerde faciliteiten en technologisch leiderschap in stackontwikkeling en -integratie.

Het derde generatie stackplatform van Nedstack betekent een belangrijke sprong voorwaarts in de ontwikkeling van PEM-brandstofceltechnologie en biedt ongeëvenaarde kracht en duurzaamheid voor veeleisende toepassingen in stationaire en maritieme omgevingen. “Nedstack is verheugd om verder samen te werken met AVL binnen dit formele kader. Het zal Nedstack helpen een half decennium van geavanceerde celontwikkeling te verpakken in een stackplatform dat integratie in verschillende systemen vergemakkelijkt met behulp van alle best practices waarin AVL zo bedreven is,” aldus Mark Rankenberg, CTO van Nedstack. “Door onze expertise, middelen en voortdurende samenwerking te combineren, zetten we een gigantische stap in de richting van de massaproductie van de derde generatie PEM-brandstofceltechnologie, die een enorm potentieel heeft voor een breed scala aan toepassingen.”

Door deze samenwerking zullen Nedstack en AVL zich richten op het optimaliseren van het industrialisatieproces van Nedstack’s derde generatie stack platform. Het doel is om de maakbaarheid, schaalbaarheid en algehele prestaties te verbeteren, waardoor uiteindelijk de naadloze integratie van PEM-brandstofceltechnologie in verschillende industriële toepassingen mogelijk wordt, zoals emissievrije schepen, stationaire stroom en off-grid energiesystemen.

Link magazine juni/juli 2023. Thema: Groot maar toch wendbaar. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

“Onze samenwerking met Nedstack is de volgende stap om brandstofceltechnologie te industrialiseren voor een massamarkt, betaalbaar te maken en daarmee de inzet van technologie te versnellen”, aldus Juergen Rechberger, VP waterstof en brandstofcel van AVL. “Door de geavanceerde celtechnologie van Nedstack te combineren met de uitgebreide stack engineering- en testmogelijkheden van AVL, zijn we klaar om het volledige potentieel van de derde generatie PEM-brandstofceltechnologie te ontsluiten en een revolutie teweeg te brengen in de toekomst van schone en duurzame energieoplossingen.”

De voorwaarden van het partnerschap zijn vastgelegd in een afzonderlijke leveranciersovereenkomst en AV van Nedstack, samen met verschillende bijlagen die de details van de samenwerking schetsen.

Nedstack is een Nederlandse ontwikkelaar en fabrikant van PEM brandstofcelvoedingsoplossingen voor toepassingen met een hoog vermogen en veiligheid. Nedstack is opgericht in 1999 en is gevestigd in Arnhem, Nederland, en zet zich in om bij te dragen aan een NetZero-samenleving door state-of-the-art waterstofbrandstofcel-gebaseerde stroomoplossingen te leveren voor moeilijk te verminderen toepassingen.

AVL SCHRICK gevestigd in Remscheid – Duitsland – is toonaangevend in de ontwikkeling van innovatieve technische oplossingen voor mobiliteit en energieopwekking. We ontwikkelen geavanceerde technologie voor aandrijflijnsystemen, batterij-elektrische voertuigen en energieconversiesystemen, waaronder brandstofcellen, power-to-x, warmtepompen, warmtekrachtkoppeling, compressoren en turbomachines.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics