Nederlandse wetenschap houdt stand in internationale strijd om talent

0

De Nederlandse wetenschap internationaliseert. Steeds meer Nederlandse wetenschappers vertrekken naar het buitenland, en ongeveer evenveel onderzoekers komen vanuit het buitenland naar ons land. Het aandeel van buitenlands wetenschappelijk personeel aan Nederlandse universiteiten steeg van 20% in 2005 naar 33% in 2015. Dat blijkt uit onderzoek over de internationale mobiliteit van wetenschappers dat het Rathenau Instituut vandaag publiceert.

De technische wetenschappen en de natuurwetenschappen lopen qua internationalisering voorop. Hier is ongeveer 45% van alle onderzoekers van buitenlandse komaf. De vakgebieden economie, landbouw en taal & cultuur zijn middenmoters met ongeveer 30%. In de disciplines gedrag & maatschappij en recht is bijna 20% van buitenlandse komaf. Uitgesplitst naar functie blijken ongeveer 40% van de promovendi buitenlands. Verder bezit bijna 30% van de universitair docenten, 20% van de universitair hoofddocenten en 15% van de hoogleraren een niet-Nederlands paspoort.
In 2015 werkten er in totaal 29.650 wetenschappers aan de Nederlandse universiteiten. Daarvan waren er 21.000 Nederlands (67%), 1.514 Duits (5%), 860 Italiaans (3%), 742 Chinees (3%), 628 Belgisch (2%) en 483 Indiaas (2%). Daarna volgen Britten, Amerikanen, Spanjaarden, Iraniërs en Grieken.

Meer onderhandelingsruimte
Uit gesprekken van het Rathenau Instituut met wetenschappers, bestuurders en beleidsmakers blijkt dat Nederland nog wel meer maatwerk kan inzetten om de beleidsdoelen uit de Wetenschapsvisie 2025 te realiseren. Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut: ‘Om meer of betere toponderzoekers naar Nederland te halen bijvoorbeeld, zouden onderzoeksinstellingen graag meer onderhandelingsruimte krijgen. Daarnaast kunnen we Nederlands en buitenlands talent beter begeleiden om ze in Nederland te houden. Ook zou Nederland meer kunnen doen aan het terughalen van Nederlandse toppers.’
Het Rathenau instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over de maatschappelijke aspecten van wetenschap en technologie. Daartoe doet het instituut onderzoek en organiseert het debatten over wetenschap en nieuwe technologieën.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics