Nederlandse technische sector positief over 2016

0

De Nederlandse technische sector is positief gestemd over het jaar 2016. Iets meer dan de helft van alle technische bedrijven verwacht dat de omzet dit jaar groeit (51%). Deze groei is al ingezet in 2015: 45 procent van de technici geeft aan dat de omzet vorig jaar gestegen is. ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, publiceert deze cijfers vandaag in de ROVC TechBarometer: een onderzoek uitgevoerd onder 1231 respondenten uit de industrie en utiliteitsbouw. Het rapport geeft inzicht in markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Maatregelen om te groeien
Om economische groei te realiseren, geeft 29 procent van de respondenten aan verbetermethodes te implementeren. Denk hierbij aan methodes als Lean, Six Sigma of WCM, die allen werkprocessen verbeteren. Het innoveren met producten of diensten staat op nummer twee (28%). De derde plaats wordt in beslag genomen door het opleiden van medewerkers om zo de bedrijfsresultaten te optimaliseren (22%).

Marktontwikkelingen
De respondenten zijn ook gevraagd naar de belangrijkste ontwikkelingen voor hun organisatie de komende drie jaar. Allround inzetbaarheid van technici blijkt met afstand de belangrijkste ontwikkeling (50%). Dit betekent dat er vooral vraag is naar technische medewerkers die meer dan één vakgebied beheersen en multi-inzetbaar zijn. 18 procent van de respondenten geeft daarnaast aan automatisering belangrijk te vinden, zowel nu als in de toekomst. Verder wordt het borgen en bijbrengen van kennis en kunde gekenmerkt als één van de belangrijkste huidige ontwikkelingen (15%). 18 procent geeft tevens aan dat dit de komende jaren ook een belangrijk onderwerp blijft.
John Huizing, algemeen directeur van ROVC: ‘Wanneer het goed gaat met de technische sector, gaat het ook goed met Nederland. Bijna een vijfde van de beroepsbevolking heeft namelijk een technisch beroep. Daarnaast is de technische branche verantwoordelijk voor een groot deel van de Nederlandse export. Dit betekent wel dat we voor nieuwe uitdagingen komen te staan. 2016 wordt het jaar van allround inzetbaarheid. Dit kan echter alleen gerealiseerd worden als technische bedrijven investeren in kennis en kunde.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics