Nederlands Consortium investeert € 3,5 miljoen in LioniX International om Dutch Integrated Photonics en Deep Tech ecosystemen verder te versterken.

0

Een Nederlands consortium onder leiding van Invest-NL en FORWARD.one, en verder bestaande uit Universiteit Twente Holding, Oost NL en PhotonDelta, investeert € 3,5 miljoen in de groeiambities van LioniX International, een enschedese wereldleider in op maat gemaakte microsysteem- en fotonica-oplossingen. Het consortium ziet haar investering in LioniX International als een illustratie van haar sterke inzet om met name de Dutch Integrated Photonics en Deep Tech ecosystemen verder te versterken.

Wafer met RGB-lichtmotorchips voor gebruik in AR/VR-brillen – LioniX International

LioniX International loopt voorop in het ontwerpen en produceren van baanbrekende op maat gemaakte microsystemen, fotonica, detectie en micro-elektromechanische systemen (MEMS). Het bedrijf heeft een toonaangevend geïntegreerd fotonicatechnologieplatform (TriPleX) ontwikkeld dat de ontwikkeling van toepassingen mogelijk maakt, variërend van AR / VR, (bio)sensing en telecom tot fotonische quantum computing. De geavanceerde oplossingen zijn van cruciaal belang voor de vooruitgang van technologieën voor een reeks industrieën, waaronder gezondheidszorg, ruimtevaart, defensie en telecommunicatie.®

Als verticaal geïntegreerde sleutelspeler binnen het Nederlandse Deep Tech-ecosysteem biedt het bedrijf volledige moduleontwikkeling en -productie voor zijn OEM-klanten met diensten zoals microfabricage, verpakking en assemblage, prototyping, testen en karakteriseren en technisch ontwerp. Deze module ontwikkeling is gebaseerd op een uitgebreide bibliotheek van gevalideerde bouwstenen waaruit aangepaste modules worden gebouwd.

“We zijn erg blij om deze investering in LioniX International samen met deze toonaangevende Nederlandse aandeelhouders aan te kondigen”, aldus LioniX International CEO Arne Leinse. “Deze groep investeerders maakt verdere groei voor LioniX International naar de toekomst mogelijk. We zijn verheugd om door te gaan met het ontwikkelen en leveren van geavanceerde microsysteemoplossingen aan onze huidige en nieuwe klanten over de hele wereld.”

“Deze investering is een spannende stap voorwaarts voor zowel LioniX International als de Nederlandse tech-industrie als geheel. Het past perfect bij de ambities van ons Deep Tech Fund dat als doel heeft te investeren in kennisintensieve start- en scale-ups die de potentie hebben om innovatie in Nederland naar een hoger niveau te tillen”, aldus Leo Holwerda, directeur Capital bij Invest-NL.

Paul Pruijmboom, General Partner bij FORWARD.one, zei: “LioniX heeft een technologie ontwikkeld die toonaangevend is op het gebied van fotonica met tal van potentiële toepassingen. Als hoogwaardig Nederlands deeptechbedrijf is LioniX een voorbeeld van het innovatieve potentieel van Nederland en we zijn verheugd om deel uit te maken van het toekomstige succes van het bedrijf.”

Ewit Roos, CEO van PhotonDelta: “LioniX International speelt een belangrijke rol in het PhotonDelta-ecosysteem, omdat ze fotonische chips produceren op basis van Siliciumnitride, een technologie die het mogelijk maakt om innovatieve apparaten zoals kwantumcomputers en biosensoren te maken. Door te investeren in LioniX International zetten we een volgende stap in het versnellen van de fotonische chipindustrie en versterken we tegelijkertijd de positie van Nederland als leider in het veld.”

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Invest-NL hebben eerder in 2022 hun Deep Tech Fund (DTF) gelanceerd. De DTF wil investeren in bedrijven met innovatieve, complexe technologieën zoals LioniX. Deze investeringen zijn cruciaal voor de toekomst van de Nederlandse economie en dragen meer specifiek bij aan het streven om kennis en innovatie binnen Nederland en de Europese Unie te versterken. In een zeer competitieve wereldwijde markt is het belangrijker dan ooit om een sterk en toonaangevend Deep Tech-ecosysteem op te bouwen.

Link magazine editie december 2022 | jaargang 24 thema: B2B-marketing: veel meer dan goede klantrelatie opbouwen. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

LioniX International is een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en produceren van op maat gemaakte microsysteemoplossingen voor OEM’s en systeemintegrators. Van ontwerp tot volledig geassembleerde modules, door verticale integratie en in schaalbare productievolumes. De kerntechnologie zit in geïntegreerde fotonica met het eigen TriPleX-platform®. Het bedrijf biedt aangepaste oplossingen, productontwikkelingsdiensten en productie voor een reeks industrieën, waaronder gezondheidszorg, ruimtevaart, defensie en telecommunicatie.

Invest-NL is de Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling van Nederland die zich als impactinvesteerder richt op het financierbaar maken van wat niet financierbaar lijkt te zijn. Samen met andere financiers, investeerders en ontwikkelingsspecialisten – zowel privaat als publiek – ligt de primaire aandacht van Invest-NL op de grotere maatschappelijke uitdagingen zoals de transitie naar een koolstofneutrale en circulaire economie, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg en deep tech.

FORWARD.one is een durfkapitaalfonds gericht op high-tech hardware start-ups en scale-ups. FORWARD.one beheert 200 miljoen euro over meerdere fondsen, met investeringen in robotica, halfgeleiders, fotonica, sensoren, virtual/augmented reality, biomanufacturing en andere hardwaretechnologieën. Met een team van financiële professionals en technologieondernemers ondersteunt FORWARD.one actief hun portfoliobedrijven om hun doelen en ambities te bereiken.

PhotonDelta is een ecosysteem dat oplossingen onderzoekt, ontwerpt, ontwikkelt en produceert met geïntegreerde fotonicatechnologie. PhotonDelta verbindt pioniers in het veld met investeerders en levensvatbare markten en helpt de industrie vooruit te helpen met financiering, investeringen en R&D-roadmaps. PhotonDelta is gevestigd in Nederland, maar verbindt en werkt samen over de hele wereld.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics