Nederland in kopgroep innovatieve EU-landen

0

eu3Nederland behoort dit jaar voor het eerst tot de leiders op het gebied van innovatie in de Europese Unie. Dat blijkt uit de eu 2016donderdag gepubliceerde European Innovation Scoreboard (EIS) van 2016.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is tevreden. ,,De verbeterde score bewijst de werking van het kabinetsbeleid om onze kenniseconomie te versterken.” Om de leidende positie te behouden is het volgens hem wel belangrijk dat de komende jaren extra wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.

De EIS vergelijkt jaarlijks de prestaties op het gebied van onderzoek en innovatie van de 28 EU-landen. Het beleid wordt op 25 punten getoetst. Naast Nederland behoren Denemarken, Duitsland, Finland en Zweden dit jaar tot de top van de innovatie in de EU.

Nederland is innovatieleider omdat volgens het rapport meer private investeringen zijn gedaan in onderzoek en ontwikkeling. Ook wordt onderzoek vaker door het bedrijfsleven omgezet in producten en diensten. Het aantal hoger opgeleiden is bovendien gegroeid.

eu 8Nederland scoorde al goed bij de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aandeel van het MKB in innovatie en een goede samenwerking tussen de publieke en de private sector.

In totaal kent het EIS vier categorieën. Behalve de groep innovatieleiders waar Nederland nu toe behoort, zijn er innovatievolgers, gemiddelde innovators en zwakke innovators.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics