‘Nederland hightech’ weer nadrukkelijk aanwezig in Hannover

0

Met Barack Obama lijkt de Hannover Messe vorig jaar net op tijd een Amerikaanse president naar de beurs te hebben gehaald. ‘De huidige zo ver te krijgen zou wel eens een stuk lastiger kunnen worden’, aldus Marc Siemering op onderkoelde toon. Dat de VS zich protectionistischer willen opstellen blijkt (nog) niet uit zijn prognoses. De senior vice president van het organiserende Deutsche Messe rekent voor de beurs – die dit jaar plaatsvindt in de week van 24-28 april – op honderd tot honderdvijftig Amerikaanse exposanten. ‘Veel meer dan vóór de VS vorig jaar Partnerland was.’ In totaal wordt uitgegaan van zo’n 6.500 standhouders en meer dan 200.000 bezoekers, uit tachtig verschillende landen, net als in 2016. Bezoekers natuurlijk afkomstig uit de industrie (95 procent van het bezoek bestond vorig jaar uit ‘trade professionals’), maar ook uit de politiek. Bondskanselier Angela Merkel is steevast aanwezig en zeker is dat de minister van Economische Zaken van Polen, dit jaar het Partnerland, acte de présence zal geven. Of er een (demissionaire) bewindspersoon uit Nederland naar Hannover afreist en wie dat zal zijn is nog onduidelijk.

Creating value

Op de nog altijd grootste industriële beurs ter wereld draait het natuurlijk wederom om Industrie 4.0, met als centraal thema dit keer: ‘Integrated Industry – Creating Value.’ Daarmee wil de beurs aangeven dat het haar exposanten vraagt een stap verder te gaan: ‘Vorig jaar, toen we als thema ‘Discover Solutions’ hadden, wilden we dat de bezoekers een compleet beeld kregen van wat er met Industrie 4.0-technologie allemaal mogelijk is. Nu gaat het erom dat exposanten aantonen hoe je met die technologie waarde kunt creëren. Welke nieuwe businessmodellen kun je ermee ontwikkelen en wat is de rol van de mens erin?’ Verspreid over de 24 hallen wordt dit thema uitgewerkt in subthema’s als de Industrial Automation & Digital Factory, Integrated Energy, Industrial Supply en Research & Development. Met veel ruimte voor (digitale) energie-technologie – ‘de hele keten zal aanwezig zijn, van opwekking, tot distributie en opslag’ – aandrijftechnologie, nieuwe (lichtgewicht en intelligente) materialen, systemen voor predictive maintenance, et cetera.

In hal 3 – R&D – komt ook een grote gemeenschappelijke stand voor young tech enterprises , compleet met gelegenheid voor matchmaking (met financiers), een faciliteit die een voortzetting is van het startup-paviljoen dat Nederland had ingericht toen het in 2014 Partnerland was. Nederland is de tweede handelspartner van Duitsland en op de beurs, na Duitsland en China, goed voor het grootste contigent aan standhouders en bezoekers, aldus Siemering. Feiten die de beursorganisatie er echter niet toe hebben mogen verleiden de Messe in een andere week te organiseren dan die waarin onze Koningsdag (27 april) valt. ‘Wij hebben wel een poging ondernomen die planning te veranderen. Feit is dat de Hannover Messe zeer internationaal is en dat het onmogelijk is rekening te houden met de feestdagen van elk land. En uit een rondvraag onder onze doelgroep blijkt dat heel veel mensen het absoluut geen punt vinden’, aldus Victor Koppelaar van Hannover Consultancy, de Nederlandse vertegenwoordiging van Deutsche Messe.’

‘Koningsnach’
Sterker nog, Koningsdag wordt aangegrepen voor een grootschalige receptie in het Nederlandse paviljoen in hal 4. Ook zal er vanaf 19.00 uur ’s avonds een ‘Koningsnach’ worden georganiseerd in de Münchner Halle. Het paviljoen in hal 4 is een van de verschillende gemeenschappelijk stands waarop Nederlandse bedrijven, brancheorganisaties (onder andere NEVAT, Nederland ICT, Brainport Industries) en onderwijs- en onderzoeksinstellingen (diverse (technische) universiteiten, TNO, Hanze Hogeschool Groningen, ARCNL) zich zullen presenteren. Dat alles met steun vanuit de overheid (onder andere EZ en RVO), met als doel het merk ‘Nederland hightech land’ verder te versterken, aldus Koppelaar.
Buiten die paviljoens zullen zich nog enkele tientallen Nederlandse bedrijven met eigen stands laten zien. Daaronder: Aerofilm Systems , Airblast, Almotion, Delta Electronics, Lucassen Groep, Pillem Group, Prins Metallurgische Producten, Rademakers Gieterij en Leering Hengelo.
www.hollandtradeandinvest.com

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics