MyDiagnostick werkt aan productversie voor patiënten

0

MyDiagnostick is een slim apparaatje, waarmee nagegaan kan worden of iemand last heeft van boezemfibrilleren; een aandoening die een beroerte kan veroorzaken. Mede met steun van LED, de voorloper van ESZL, werkt het team achter MyDiagnostick aan een patiëntenversie van het product. Een inkijkje in een boeiend innovatieproces.

Er heerst een koortsachtige sfeer op de burelen van Applied Biomedical Systems in Maastricht; het moederbedrijf van MyDiagnostick. Een team van zes man werkt keihard om de patiëntenversie van het smart medical device straks te kunnen lanceren. ‘Straks’, dat lijkt ver weg: Pas eind 2019, begin 2020 zal de ‘MyDiagnostick 2.0’ – de nieuwe productnaam is nog geheim – op de markt verkrijgbaar zijn. Maar tot die tijd mag geen minuut verloren gaan; de productontwikkeling loopt parallel aan het toetsen aan regel- en wetgeving en het verwerken van feedback van medici en gebruikers. Een intensief, maar onvermijdelijk proces: “De functionaliteit en het gebruiksgemak voor de consument zijn immers het belangrijkste”, zegt directeur Vincent Larik.

Evolutie

In 2012 zag de eerste versie van MyDiagnostick het levenslicht: Een stick, die de patiënt een minuut lang met twee handen vasthoudt en dan een hartfilmpje maakt. Direct na afloop van de meting geeft MyDiagnostick een signaal af, in de vorm van een rood of groen lampje. Bij de kleur ‘rood’ is er een grote kans dat de patiënt lijdt aan boezemfibrilleren. Door MyDiagnostick aan de patiënt mee naar huis te geven, kan de meting thuis op verschillende tijdstippen herhaald worden. De arts kan dan de filmpjes op afstand uitlezen. MyDiagnostick is een oplossing die veel gemakkelijker te hanteren is voor patiënten dan meetinstrumenten die voorheen gebruikt werken. Bovendien gaat het meten veel sneller, waardoor er direct duidelijkheid ontstaat voor de patiënt of hij of zij al dan niet last heeft van boezemfibrilleren.

“Inmiddels zijn er meer dan 3.000 exemplaren van de MyDiagnostick verkocht”, vertelt Larik. “We hebben ons hierbij gericht op de huisartsen, die het apparaat, indien noodzakelijk, aan patiënten beschikbaar kan stellen.” Om een bredere impact te realiseren, alsmede de prijs van het product voor de koper te drukken, is de introductie van een patiëntenversie de volgende stap in de evolutie van MyDiagnostick. “We willen iets maken waar de patiënt écht iets aan heeft, dat hij of zij zelf kan aanschaffen en vooral makkelijk te bedienen is.”

Voortdurend bijstellen

De wet- en regelgeving rondom medische devices is streng. Om aan de gestelde eisen te voldoen, ligt de ontwikkeling van de nieuwe MyDiagnostick constant onder een vergrootglas. Hans van Wageningen – student aan de Hogeschool van Amsterdam – is nauw betrokken bij de totstandkoming van het product. “We verwerken voortdurend feedback van gebruikers in het ontwikkelproces. Zo krijgen we een goed beeld van welke functies ze willen. Hierdoor weten we vervolgens welke technologische oplossingen nodig zijn en hoe we het ontwerp moeten bijstellen.”

Zo is één van de belangrijkste conclusies uit het ontwikkelproces, dat MyDiagnostick 2.0 niet langer een stick zal zijn. De nieuwe versie is kleiner en bovendien rechthoekig. “Met het team beleggen we consequent sessies om het product te verbeteren”, legt Larik uit. “Uiteindelijk zagen we in dat een nieuwe stick niet zou werken. We willen bijvoorbeeld dat patiënten het apparaatje straks makkelijk kunnen meenemen en in een handomdraai kunnen gebruiken. Met de huidige stick gaat dat ook wel, maar minder goed.” Een besluit – net als veel andere beslissingen tijdens de ontwikkeling van MyDiagnostick 2.0 – dat niet over één nacht ijs genomen is. “Maar dat is echte innovatie”, zegt Larik. “Soms moet je het oorspronkelijke idee of jouw visie durven loslaten of bijstellen, als dat beter blijkt te zijn voor het eindresultaat.”

Belangrijk doel

Maar altijd blijft de missie centraal staan: het terugdringen van boezemfibrilleren, één van de meest voorkomende hartritmestoornissen: “Een onregelmatig hartritme kan tot gevolg hebben dat het bloed niet goed wordt rondgepompt. En dat kan leiden tot een beroerte. Door deze hartritmestoornissen vroegtijdig op te sporen, kan een beroerte worden voorkomen. Een oplossing als MyDiagnostick helpt hierbij enorm.”

BronEconomische Samenwerking Zuid Limburg

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics