Montapacking voert ‘Cobotisering’ in magazijnen door.

0

In magazijnen, dus ook die bij fulfilmentbedrijven, wordt druk geëxperimenteerd met robotisering. Fulfilmentspecialist Montapacking gaat daarin nu het verst. Met het zogenaamde ‘Cobotisering’. Robots en mensen werken flexibel en veilig samen in het magazijn, naast en met elkaar voor een optimaal resultaat. “Die Cobotisering zou je in de markt ook Fulfilment 4.0 kunnen noemen”, zegt Edwin van der Ham, directeur van het bedrijf.

Van der Ham: “De grote voordelen van dit systeem zijn nog altijd de eenvoudige schaalbaarheid, de flexibiliteit en de lage kapitaalintensiviteit.”

Marktontwikkeling

De huidige, meest voorkomende, werkwijze in de markt wordt soms aangeduid als Fulfilment 1.0. Hierbij gaat het om traditionele magazijnstellingen met uitsluitend menselijke orderpickers, die slim aangestuurd worden. Van der Ham: “De grote voordelen van dit systeem zijn nog altijd de eenvoudige schaalbaarheid, de flexibiliteit en de lage kapitaalintensiviteit.”

Dan zijn er systemen die robots inzetten, die alle producten in kratjes opslaan en stapelen: Fulfilment 2.0. Het grootste voordeel van dit systeem is de hoge opslagdichtheid. De kratjes hebben echter alle een vast formaat, waardoor bijvoorbeeld een schoonmaakdoekje en een borstel er wel inpassen, maar een bezem niet. Van der Ham hierover: “Dit systeem leent zich heel goed voor kleine producten met een lage omloopsnelheid. Maar als klant van een fulfilmentbedrijf wil ik niet vastzitten aan de afmetingen van een kratje. Ik kan dat vandaag bepalen voor onze huidige klanten, met een grootste gemene deler, maar een klant wil nooit van mij horen dat hij bepaalde producten niet kan verkopen, omdat deze niet in ons proces passen. Opslagdichtheid, hoe belangrijk ook, is daarom bij ons altijd ondergeschikt aan een snelle orderverwerking en flexibiliteit.”

Een stap verder zette bijvoorbeeld Amazon met  Fulfilment 3.0. Robots brengen daarbij de stellingen met producten naar de inpakafdeling. Zeker een stuk flexibeler, maar de magazijnen zijn volledig afgesloten van mensen (en dus ook van licht). Montapacking wilde en kon echt geen genoegen nemen met het feit, dat robots het hele pickingproces uitvoeren.  “Investeren in robots die ook de piekbelasting van bijvoorbeeld moederdag of Black Friday kunnen opvangen, is financieel onmogelijk. Dat zou kostprijsverhogend in plaats van -verlagend werken”, aldus Van der Ham.

Fulfilment 4.0

Met Fulfilment 4.0 gaat Montapacking de uitdaging aan om cobots volledig te integreren in hun  9 magazijnen, waar zij optimaal samenwerken met hun menselijke collega´s: veilig en in harmonie. Van der Ham: “Voor ons is het essentieel, dat de grens waarop mensen naast robots de orders helpen picken, niet statisch, maar dynamisch is, gebaseerd op het aantal orders en het type product.”

Eurotec in Bleskensgraaf heeft in de tuinbouwsector jarenlange ervaring met systemen die goed samenwerken met mensen. Om die reden schakelde Montapacking hen in om deze uitdaging aan te gaan. Inmiddels heeft Eurotec samen met Montapacking een cobot ontworpen en in productie genomen. Momenteel werken zij aan het in bedrijf stellen van dit systeem. De cobot is een automatic guided vehicle (AGV) van zeer geringe hoogte (12cm), door de maker ‘Lowpad®’ genoemd. Door combinatie van slimme technieken kan de Lowpad volledig autonoom en zonder infrastructuur in de vloer overal heen rijden. De vloer hoeft (zoals bij Fulfilment 3.0) dus niet voorzien te worden van RFI of magneetjes. “En de Lowpad ziet en ontwijkt zelfs behendig haar menselijke collega’s.”

Flexibel

De stellingen met producten worden door de Lowpads naar het inpakstations gebracht, net zoals bij het systeem van Amazon, maar de locaties in het magazijn zijn dynamisch. Omdat het Montapacking Innovation Center zelflerende software (AI) ontwikkelde, ontstaat een dynamische inrichting van het fulfilmentproces in de magazijnen. Stellingen met slowmovers worden achterin het magazijn geplaatst zonder gangpaden, fastmovers worden voorin geplaatst met extra brede gangpaden, zodat de lowpads elkaar kunnen passeren. “Dit is natuurlijk ook weer dynamisch, op geen enkel moment van de dag zijn de gangpaden gelijk. Want zonnebrandcrème kan soms van het ene op het andere moment van de dag veranderen van een slowmover in een  fastmover. Dit geldt voor heel veel producten.” Daarnaast is ook de wijze van samenwerking tussen mens en robot dynamisch. Op piekdagen worden de stellingen met de fastmovers van dat moment vlak bij de inpakafdeling geplaatst, waardoor de orders in deze stellingen snel door mensen kunnen worden afgehandeld. Op deze manier ontstaat de samenwerking tussen de cobots en traditionele orderpickers. Handig voor een piekdag als Black Friday wanneer alle cobots overuren draaien en met de inzet van extra orderpickers alles voor middernacht toch nog de  deur uit kan. Fulfilment 4.0 kan toegepast worden bij pincetten of scheermesjes, maar ook bij ook vloerkleden en matrassen.

Met Mensen

Voor Montapacking staat voorop dat procesautomatisering altijd gepaard moet gaan met inzet van mensen in het orderpickproces. Zo bepaalt de zelflerende AI software hoe een order het beste gepickt kan worden. Uitsluitend door de Lowpad of volledig door een orderpicker. Of samen. Steeds wordt de optimale werkwijze gekozen voor het specifieke moment in het magazijn. “Eigenlijk is hier sprake van ‘best of both worlds’. Want ons eerste doel is altijd dat de orders er goed en op tijd uitgaan, omdat we dat aan onze klanten beloven; efficiency blijft hieraan ondergeschikt”, volgens Van der Ham.

Momenteel is Montapacking bezig met de implementatie van Fulfilment 4.0 met Lowpads. Simulatie toonde al aan dat dit systeem heel veel voordelen biedt. Voor Montapacking is het uitgangspunt niet om te besparen op personeel. De groei die Montapacking nu meemaakt in het personeelsbestand (vorig jaar 120 personen extra) zal namelijk ook de komende jaren doorzetten. Het draait met name om de flexibiliteit en snelheid van werken, die door dit nieuwe systeem alleen maar zullen toenemen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics