Mondmasker-tekort aangepakt door desinfectie met UV-licht

0

Mondmasker-tekort aangepakt door desinfectie met UV-licht

Arts-microbioloog Jan Sinnige van Streeklab Haarlem: “Het is bekend dat virussen kapot gaan door straling van UV licht. Samen met klinisch fysica en medici uit de regio hebben we onderzocht of een nieuw apparaat van MedTech startup UV Smart voldoende UVC-energie genereert om zowel oppervlakten als de buitenste lagen van de filters in het masker te desinfecteren. Dit blijkt het geval te zijn. De binnenste filterlaag wordt niet voldoende belicht voor volledige sterilisatie, maar wel voldoende voor desinfectie van de buitenkanten en dus veilig voor hergebruik op de dag. Hoewel mondneusmaskers in principe niet bedoeld zijn voor hergebruik, is dat in deze noodsituatie nu toch mogelijk bij persoonsgebonden maskers die op dezelfde dag worden gebruikt. Dit kan wellicht het tekort aan mondneusmaskers enigszins helpen oplossen.”

Het onderzochte apparaat is oorspronkelijk ontwikkeld voor desinfectie van medische instrumenten en apparatuur. Door FFP2 mondmaskers ruim anderhalve minuut aan zeer sterke UV-C straling bloot te stellen, zijn alle bacteriën en virussen onschadelijk te maken. Er is door Streeklab Haarlem vastgesteld dat de hoeveelheid straling die in het materiaal doordringt afdoende is voor een log5 (meer dan 99,999%) desinfectie.

Tegelijk is vastgesteld dat UV-licht de vezelstructuur en het filter intact laat, zodat de bescherming van zorgmedewerkers gegarandeerd blijft. “We zien geen invloed van UVbelichting op de filtercapaciteit van de verschillende maskers. Ook met 800 sec UV-belichting (8x desinfectie cyclus) neemt de filtercapaciteit niet af,” stelt Jip Pluim, Klinische Fysica, Reinier de Graaf Ziekenhuis / TU-Delft.

Sinnige: “Naast desinfectie van maskers kan het apparaat ook worden ingezet voor desinfectie van kleine medische hulpmiddelen zoals stethoscopen etc.” Meerdere ziekenhuizen in Nederland zullen dit systeem eind deze week al in gebruik nemen. De fabrikant heeft de productiecapaciteit opgevoerd, om op korte termijn zo’n 250 exemplaren van het apparaat te kunnen leveren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics