Miljoeneninvestering Mosa leidt tot nieuwe banen

0

Tegelfabrikant Koninklijke Mosa investeert miljoenen euro’s in innovatieve technologieën om de productie van wand- en vloertegels in Maastricht te verhogen. Hiervan gaat dit jaar al zes miljoen euro naar een nieuwe oven met meer capaciteit in de vloertegelfabriek. Andere investeringen zijn gericht op verdere innovatie van producten, technologie, en bouwprocessen. Met meer dan 550 werknemers is Mosa nu al de grootste industriële werkgever in Maastricht. De groeiende vraag naar keramische tegels en de geplande investeringen leiden per direct tot 30 nieuwe banen voor met name allround operators.

“We hebben de wind mee, en dat komt mede dankzij de sterke internationale positie die Mosa in de afgelopen jaren heeft verworven”, zegt Remon Veraart, CEO van Mosa. “Tijdens de crisis in de bouw daalde de bouwproductie en daarmee de vraag naar tegels in eigen land. Door internationalisering groeit de export van wand- en vloertegels sterk. Bovendien neemt de vraag in Nederland weer toe.’’

Met meer dan 130 jaar ervaring geldt Koninklijke Mosa wereldwijd als een belangrijke, toonaangevende tegelproducent. Vanuit twee fabrieken in Maastricht levert Mosa jaarlijks zo’n zes miljoen vierkante meter keramische tegels van hoogwaardige kwaliteit. In Nederland heeft Mosa een marktleiderspositie in de sociale woningbouw. Mosa wordt zowel in Nederland als internationaal veelvuldig toegepast in prestigieuze projecten in onder andere woningen, kantoren, scholen, openbare gebouwen, gezondheidszorg en horeca. De verwachting is dat de export naar Europese landen, Noord Amerika en het Midden-Oosten in de komende jaren fors zal stijgen.

“Investeringen in innovatieve technologieën zijn nodig om onze strategische groeiplannen te ondersteunen”, aldus Veraart. “Concreet voorbeeld is de aanschaf van de nieuwe oven in de vloertegelfabriek, ter vervanging van een oude. Deze oven werkt volgens de allermodernste technologie. Hij heeft een grotere capaciteit en verbruikt ruim 20 procent minder energie per geproduceerde vierkante meter. Wat geheel in lijn is met ons duurzaamheidbeleid. Mosa werft nu de allround operators die nodig zijn om deze oven in de vloertegelfabriek te bedienen. Maar ook in de wandtegelfabriek is door de verhoogde vraag behoefte aan extra operators.”

Andere investeringen dragen bij aan het behouden van Mosa’s toonaangevende positie in de sociale woningbouw in Nederland. Veraart: “Door productieprocessen te vernieuwen, kunnen we bestaande bouw- en renovatiemethoden verbeteren. Mosa Panel is hier een voorbeeld van. Onze tegels worden met uiterste precisie machinaal verlijmd op wand- en vloerpanelen. Werken met kant- en klare tegelpanelen verbetert het proces, bespaart tijd en vermindert de overlast voor bewoners van de woningen.” De tijd die nodig is voor een badkamerrenovatie wordt door deze slimme technologie meer dan gehalveerd.

Veraart: “Duurzaamheid staat centraal bij de ontwikkeling van nieuwe producten en verantwoorde productieprocessen. Maar wij maken ons ook sterk voor optimale arbeidsomstandigheden. Wij investeren in mensen voor de lange termijn. Zo voeren we al vijftien jaar lang een consistent opleidingsbeleid in procestechniek (VaPro), in samenwerking met Techniekcollege Arcus Leeuwenborgh. En bieden op andere terreinen doorlopend ontwikkelingsmogelijkheden om de mensen te laten groeien. We zijn een wereldspeler en trots op onze wortels in Maastricht, waarmee we een bijdrage leveren aan het behouden en versterken van de Nederlandse maakindustrie.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics