Mikrocentrum verhuist naar oud-holdingkantoor ASML

0

In de zomer van 2018 verhuist Mikrocentrum, de landelijk opererende kennis- en netwerkorganisatie die sinds 1976 gehuisvest is in Eindhoven, naar De Run 1115 in Veldhoven. Dit gebouw was o.a. eerder in gebruik als holdingkantoor van ASML en ligt naast het hoofdkantoor van Simac, dicht bij de ringweg rond Eindhoven. Het pand wordt de komende maanden verbouwd en uitgebreid om het optimaal geschikt te maken voor de diverse activiteiten van Mikrocentrum zoals het verzorgen van cursussen en het organiseren van evenementen.

Historie van Mikrocentrum
Mikrocentrum is op 30 oktober 1968 ontstaan bij de opening van de tentoonstelling “Mikrocentrum, schatkamer van fijnmechanische techniek” aan de Oude Gracht 197 in Utrecht. Na een verplaatsing in maart 1970 naar gebouw Leeuwensteyn (Hoog Catharijne) aan het Jaarbeursplein verhuisde Mikrocentrum eind 1976 naar het huidige pand aan de Kruisstraat 74 in Eindhoven. Vanaf het eerste begin in Utrecht stonden cursussen centraal, snel gevolgd door allerlei themabijeenkomsten voor netwerken en kennisoverdracht. De bekende vakbeurzen van Mikrocentrum zoals de Precisiebeurs en de Kunststoffenbeurs ontstonden rond de eeuwwisseling. Het High Tech Platform is gestart in 1982. Inmiddels zijn er 600 bedrijven lid van dit platform.

Sterke groei
Mikrocentrum heeft eigenlijk altijd een gestage groei gekend en zeker in de afgelopen jaren was dat het geval. Het huidige pand was dan ook al langere tijd veel te klein en er moest steeds vaker worden uitgeweken naar andere accommodaties. Mikrocentrum wil een ontmoetingsplaats zijn voor bedrijven en door de toenemende verdeling over meerdere locaties was dat steeds moeilijker te realiseren. Kortom het werd hoog tijd voor een nieuwe, grotere en flexibele thuisbasis, goed bereikbaar en met voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein. Dat laatste is met 4400 m2 vloeroppervlak en 175 parkeerplaatsen in een pand direct aansluitend op de A2/N2 op de grens van Eindhoven en Veldhoven zeker het geval.

Belangrijke veranderingen in de wereld van opleidingen
Volgens Geert Hellings, algemeen directeur van Mikrocentrum, staan er belangrijke veranderingen te gebeuren in de wereld van opleidingen en evenementen. ‘Het traditionele lesgeven maakt steeds meer plaats voor vormen waarbij een combinatie van digitaal leren en onderlinge contacten tussen cursisten belangrijker en intensiever worden. Cursisten willen in steeds kortere tijd iets leren en het moet ook nog leuk zijn. Bovendien willen cursisten gebruik kunnen maken van de nieuwste technologieën en hulpmiddelen. Kortom digitalisering en beleving komen steeds meer centraal te staan. Daarnaast is er in bepaalde vakgebieden een toenemende behoefte om het geleerde direct in de praktijk te kunnen toepassen.’Om die reden heeft Mikrocentrum aan de Kruisstraat al vele jaren spuitgietmachines staan en opstellingen voor meten en optica. De mogelijkheden daarvoor zijn in juni 2016 sterk uitgebreid met de opening van het Mikrocentrum practicum voor o.a. elektrotechniek, mechatronica en industriële automatisering en de uitbreiding van de overige practica, o.a. voor hoogwaardige meettechniek. Wegens ruimtegebrek op de Kruisstraat werden die practica tijdelijk gehuisvest in het TechniekHuys in Veldhoven, slechts enkele honderden meters van de nieuwe huisvesting aan De Run 1115.

Beurzen met diepgang

Ook ten aanzien van evenementen verandert er volgens Hellings veel. ‘Massale vakbeurzen met een grote en soms te grote verscheidenheid aan technologieën en bedrijven maken plaats voor kleinschaligere vakbeurzen en andersoortige evenementen met meer diepgang en focus.’ Voorbeelden daarvan zijn RapidPro, de Mikrocentrum vakbeurs voor o.a. 3d-printen en het deze week in Den Bosch georganiseerde AgriFoodTech. Mikrocentrum voorziet een trend naar een grotere diversiteit van kleinschalige bijeenkomsten in allerlei vormen zoals themabijeenkomsten, netwerkbijeenkomsten, meet & match bijeenkomsten, bijeenkomsten voor starters maar ook voor product- of technologiepresentaties van bedrijven. Die bijeenkomsten kunnen een gehele dag of een dagdeel duren en zijn vaak bedoeld voor overzienbare aantallen van enkele tientallen tot honderden deelnemers. Mikrocentrum werkt daarvoor al samen met een groot aantal andere organisaties en het nieuwe pand zal die mogelijkheden en het aantal organisaties waar mee zal worden samengewerkt sterk laten toenemen. De nieuwe huisvesting van Mikrocentrum zal flexibel, multifunctioneel en voorzien van de modernste technologieën worden ingericht om tal van dit soort bijeenkomsten te laten plaatsvinden.

Opzet van de nieuwe huisvesting
De nieuwe Mikrocentrum gebouw omvat 3 etages met een begane grond van 2400 m2 en twee verdiepingen van elk bijna 1000 m2. Op de begane grond wordt een multifunctionele ontvangsthal ingericht, deels voor kleinschalige, zakelijke ontmoetingen en deels voor het bevorderen van onderlinge sociale contacten. Dat alles zowel binnen het gebouw als op een buitenterras. In het achterste deel op de begane grond komen de cateringfaciliteiten, de repro en de ruimte voor de spuitgietmachines. Daaraan aansluitend komt een grote, open en multifunctionele ruimte met een auditorium van 350 m2 dat in zijn geheel gebruikt kan worden of in 2 of 3 delen gesplitst kan worden. Op die manier zijn er mogelijkheden voor een kleinere of grotere expo tot ruim 1000 m2 maar kunnen er ook kleinere en grotere congressen georganiseerd worden. De eerste etage wordt volledig ingericht voor cursussen, inclusief de practica voor meettechnologie, optica, elektrotechniek, mechatronica en industriële automatisering. De gezellige koffiecorner is een ontmoetingsplek voor de momenten rond de cursussen zelf en kan ook gebruikt worden voor break-out sessies. Op de 2e etage komen de kantoren van de Mikrocentrum collega’s.
Al deze faciliteiten zullen niet alleen beschikbaar komen voor Mikrocentrum zelf maar ook voor andere organisaties die gelieerd zijn aan Mikrocentrum en/of vergelijkbare doelgroepen bedienen. Dat kunnen bedrijven zijn uit de regio Eindhoven maar zeker ook bedrijven die met steun of ondersteuning van Mikrocentrum hun aanwezigheid in de regio Eindhoven willen versterken. Voor Mikrocentrum wordt het een thuisbasis om met name geheel Nederland, België/Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen te kunnen bedienen met kennis- en netwerkmogelijkheden.

Samenwerking en opening
Om allerlei evenementen en congressen te kunnen faciliteren wordt het pand uitgebouwd met een groot en verhoogd auditorium. Ban Bouw uit Nuenen is al gestart met de aan- en verbouw, STRK uit Nuenen is aangetrokken om het interieur vorm te geven en Dukers & De Cock uit Eindhoven begeleidt het gehele bouwproces.

De formele opening van de nieuwe Mikrocentrum thuisbasis aan De Run 1115 zal kort na de zomervakantie in 2018 plaatsvinden, op tijd dus voor het najaarseizoen maar ook op tijd voor de viering van het 50-jarig bestaan van Mikrocentrum op 30 oktober 2018.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics