Midden-Oosten belangrijke ‘koeltemarkt’ voor Oxycom

0

Oxycom in Raalte levert wereldwijd componenten aan fabrikanten van koelsystemen en luchtbehandelingskasten. Begin dit jaar bracht het bedrijf ook een eigen koelsysteem op de markt, de IntrCooll. ‘We merkten dat er veel behoefte aan producten was waar oem’ers niet op inspeelden. Bijvoorbeeld een goede oplossing voor koeling van grote industriële gebouwen en productiehallen. Die kans hebben wij gegrepen’, aldus productmanager Bart Reinders.

Het Midden-Oosten, met weinig producenten van complete koelsystemen, ontwikkelt zich tot een belangrijke markt voor Oxycom. ‘Ook daar zijn bedrijven steeds bewuster bezig met energie en stellen overheden steeds strengere eisen aan het stroomverbruik, waardoor energieverslindende airco’s eigenlijk geen optie meer zijn. En koelen door directe verdamping van water, oftewel adiabatische koeling – de trend van dit moment –, schiet tekort bij hoge temperatuur en luchtvochtigheid.’ De IntrCooll, waarmee Oxycom een innovatieprijs won, lost dit probleem op. ‘De buitenlucht wordt eerst indirect gekoeld en in de tweede stap verder doorgekoeld in een direct adiabatisch proces. Hierdoor kunnen we dieper koelen en wordt er minder vocht toegevoegd. Daardoor is het comfort aanzienlijk groter dan bij de traditionele directe verdampingskoeling.’ Ander pluspunt is dat het systeem uitsluitend verse buitenlucht gebruikt. ‘Traditionele koelsystemen pompen de lucht rond met een minimale toevoer van verse lucht, om zo het energieverbruik te beperken.’ Wellicht het meest interessante voordeel is de grote energiebesparing. ‘In vergelijking met een conventioneel koelsysteem verbruikt ons systeem circa tachtig procent minder energie’, stelt Reinders. Inmiddels lopen er diverse projecten in binnen- en buitenland, onder meer in datacentra, supermarkten en op het nieuwe vliegveld in Dubai.

Intussen bouwt Oxycom naarstig aan zijn distributienetwerk, dat eind 2017 lokale partners in 20 à 25 landen moet tellen. In 2018 wil het een hybride oplossing introduceren voor kantoorgebouwen, meldt Reinders. ‘Een combinatie van ons product met traditionele mechanische koeling, die tot wel zestig procent besparing kan opleveren.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics