Mevo: Smart Industrie zorgt voor verdubbeling stroomverbruik en voor duurzame boost.

0

Sinds afgelopen week liggen er 921 zonnepanelen op het dak van metaalbedrijf Mevo in Ruurlo. Directeur Frans Verhaegh daarover: “Natuurlijk willen wij groen zijn. Maar het is ook bittere noodzaak. Doordat we steeds meer onbemand en met machines werken, is ons stroomverbruik in 6  jaar tijd verdubbeld.”

De 921 nieuwe zonnepanelen leveren op jaarbasis 300.000 kWh op. Dat lijkt veel, maar dat is lang niet genoeg om de machines van het bedrijf allemaal te laten draaien. Sterker nog, Mevo Precision Technology verbruikt op jaarbasis zo’n 1,3 miljoen kWh. Directeur Frans Verhaegh legt uit: “Om concurrerend te kunnen zijn in onze markt, kun je niet om machines heen, die voor een groot deel onbemand draaien. Zo hebben wij afgelopen jaar nog een vierde onbemande draaibank aangeschaft en een nieuw volautomatisch voorraadmagazijn, dat ervoor zorgt dat alle gereedschappen snel worden gevonden.”

Directeur Frans Verhaegh samen met zijn zoons Joeri (links, werkvoorbereider) en Kjeld (rechts, onderhoudsmonteur) op het dak van Mevo Precision Technology

Duurzame boost

Al deze nieuwe machines zijn een flinke aanslag op de energierekening van Mevo. Om te komen tot een eerste besparing is twee jaar geleden de hele fabriek voorzien van ledverlichting. De aanleg van de zonnepanelen is de tweede stap naar meer groen en energiebesparing. “We verwachten binnen tien jaar de aanschaf van de zonepanelen terugverdiend te hebben”, rekent Frans Verheagh voor. “Eigenlijk zouden meer bedrijven in de regio dit moeten doen. Of daken voor elkaar beschikbaar moeten stellen. Op die manier zouden we als bedrijfsleven duurzame energie een flinke boost kunnen geven.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.