Met Dig-It voegt Van Oord het ingraven van kabels toe aan zijn activiteiten

0

Dankzij de nieuwe trencher Dig-It breidt Van Oord zijn activiteiten uit op het gebied van het leggen en begraven van kabels. Dankzij dit op afstand aangestuurde trenchjetting- en snijsysteem kan Van Oord nu een compleet servicepakket aan zijn klanten aanbieden op het gebied van de bouw van offshore windparken. De Dig-It wordt deze week voor het eerst ingezet bij het Borkum Riffgrund 2-project in het Duitse deel van de Noordzee.

De Dig-It. Foto Van Oord

De Dig-It, ook wel de Q1600-trencher genoemd, is het krachtigste model uit deze Q-serie. Het model kent een aanzienlijk aantal verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen, waaronder een totaal geïnstalleerd vermogen van 1.200 kW. Nadat de kabel op de zeebodem is gelegd, begraaft de Dig-It deze op de benodigde diepte. De trencher kan de kabels tot een diepte van 3 meter ingraven, afhankelijk van de configuratie en bodemeigenschappen. De Dig-It is een zogenaamde Tracked Remotely Operated Vehicle (‘TROV’) en gebruikt rupsbanden als belangrijkste bron van voortbeweging. De Dig-It kan in twee modi opereren, namelijk jetting en chain cutting.

Eerste project van de Dig-It: Borkum Riffgrund 2

In 2016 kreeg Van Oord van Ørsted de opdracht voor het transporteren, installeren en begraven van de onderzeese kabels binnen het offshore windpark Borkum Riffgrund 2. Van Oord maakt gebruik van de speciale kabellegger Nexus voor het installeren van de kabels, waaronder de verbindingskabels met het Borkum Riffgrund 1 offshore-substation.

Nexus is op 15 april begonnen met het installeren van de kabels, en de Dig-It, die gemobiliseerd wordt via offshore supply vessel Rem Saltire, begon deze week met het begraven van de kabels. Het installatiewerk van de kabels moet in juli 2018 zijn afgerond. Wanneer het windpark in 2019 gereed is, zal het 460.000 huishoudens van duurzame energie voorzien. Het offshore windpark bevindt zich op 54 kilometer uit de kust van Nedersaksen in Duitsland.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.