Medtech-innovator Xyall haalt €6M Serie B-financiering binnen om de commercialisering van zijn moleculaire pathologie-oplossingen te versnellen

0

Weergave van AI-gebaseerde automatische overdracht van ROI-markering naar dissectieglaasjes

Xyall BV, een wereldwijde innovator in moleculaire pathologie, heeft een Serie B-investering van zes miljoen euro aangetrokken om de commercialisering van zijn Tissector High Throughput en Tissector Table Top systemen te versnellen.

De financiering is afkomstig van een consortium onder leiding van Health Investment Partners (HIP). Ook bestaande investeerders Sioux Technologies, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en verschillende particuliere investeerders nemen deel.

De technologie van Xyall stelt moleculaire pathologielaboratoria in staat hun workflow voor de dissectie van tumorweefsel volledig te automatiseren. De eerste oplossing, het Tissector High Throughput System, gericht op grote moleculaire laboratoria, werd in 2021 gelanceerd. Xyall heeft al verschillende high throughput systemen verkocht aan grote, commerciële laboratoria in de Verenigde Staten, waarvan de eerste vanaf maart dit jaar volledig operationeel is.

Later dit jaar lanceert Xyall zijn compacte Tissector Table Top System voor in ziekenhuizen gevestigde moleculaire pathologielaboratoria. Dit zal in november van dit jaar worden onthuld op de jaarlijkse bijeenkomst voor moleculaire pathologie (AMP) in Phoenix, VS, en laboratoria wereldwijd hebben reeds belangstelling getoond.

Hoewel de moleculaire diagnostiek vooruitgang heeft geboekt op het gebied van PCR- en next-generation sequencing-technologie, is het selecteren van tumorweefsel en celmonsters voor moleculair diagnostisch onderzoek nog steeds een handmatige, arbeidsintensieve stap met een risico op fouten en kruisbesmetting.

De huidige praktijk houdt in dat de patholoog met pen “Regions of Interest” (ROI’s) markeert op met hematoxyline en eosine (H&E) gekleurde objectglaasjes. Met behulp van visuele beoordeling vertalen laboranten deze ROI’s vervolgens in dissectieglaasjes, waarbij het weefsel handmatig wordt afgeschraapt en in kleine containers wordt geplaatst. Bovendien is er een wereldwijd tekort aan laboranten, waardoor de workflow en de verwerking van monsters onder druk komen te staan in klinische laboratoria.

Xyall-technologie stelt laboratoria in staat hun workflow voor de dissectie van tumorweefsel volledig te automatiseren

Guido du Pree, CEO van Xyall, legt uit: “Door de toename van nieuwe therapieën stijgt de vraag naar moleculair-diagnostische tests om beslissingen over de behandeling van kankerpatiënten te onderbouwen. Deze tests vereisen een consistente hoge monsterkwaliteit en efficiëntie die moeilijk te bereiken is met de huidige manier van werken.

Link magazine editie april 2022 thema OOK HET MKB MOET
‘PARIJS’ HALEN. HOE? Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

“Clinici en laboratoriumwetenschappers hebben gevraagd om snellere en nauwkeurigere weefseldissectie zodat precisiegeneeskunde werkelijkheid kan worden, de unieke technologie van Xyall biedt de ontbrekende schakel door volledig geautomatiseerde oplossingen voor weefseldissectie te leveren die een efficiëntere, gestandaardiseerde en nauwkeurigere workflow mogelijk maken.”

De oplossingen van Xyall zijn gebaseerd op de unieke technologieën die het bedrijf heeft ontwikkeld op het gebied van precisiebewegingen, medische robotica en beeldregistratie. Het speelt in op de behoefte aan nauwkeurigheid, snelheid en gebruiksgemak in een geautomatiseerd systeem om de bestaande personeelsbezetting zo efficiënt mogelijk te benutten.

HIP-partner Donar van den Berg: “Xyall biedt een unieke oplossing op het gebied van automatisering van moleculaire laboratoria, waarbij morfologie en moleculaire diagnostiek aan elkaar worden gekoppeld. Hun volledig geautomatiseerde, digitale oplossingen zullen naadloos passen in de toekomstige richting van de gezondheidszorg, die zich ontwikkelt rond precisiegeneeskunde. We zijn er trots op dat we een belangrijke rol kunnen spelen in de ondersteuning van Xyall bij het bereiken van zijn doelstellingen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics