Meatable haalt $ 35 miljoen aan nieuwe financiering op om gekweekt varkensvleesproducten op te schalen en te versnellen.

0

Meatable, het toonaangevende voedseltechnologiebedrijf, kondigde vandaag aan dat het $ 35 miljoen aan nieuwe financiering heeft opgehaald, waarmee de totale financiering van het bedrijf tot nu toe uitkomt op $ 95 miljoen. Tijdens de succesvolle afronding trad Invest-NL, een Nederlands impactfonds, toe als nieuwe investeerder met een bijdrage van $17 miljoen. De ronde kreeg ook hernieuwde steun van bestaande investeerders, waaronder BlueYard, Bridford, MilkyWay, DSM Venturing en Taavet Hinrikus (voorzitter en oprichter van Wise).

De financiering zal worden gebruikt om de processen van het bedrijf verder op te schalen en de commerciële lancering te versnellen. De schaalvergroting en procesoptimalisatie verlagen de productiekosten om kostenconcurrerend te worden met traditioneel vlees en de productie tot commerciële volumes te brengen. De producten van het bedrijf, waaronder worsten en varkensnoedels, zullen vanaf 2024 verkrijgbaar zijn in geselecteerde restaurants en retailers in Singapore. Het bedrijf vestigt zich ook in de Verenigde Staten. Deze stappen zorgen ervoor dat Meatable haar missie om kweekvlees beschikbaar te maken voor iedereen, zonder compromissen te sluiten op het gebied van smaak of schade aan te richten aan dieren, mensen of de planeet, tot leven kan brengen.

Krijn de Nood, medeoprichter en CEO van Meatable, zei: “We zijn verheugd om Invest-NL te verwelkomen als nieuwe investeerder en om de hernieuwde steun van onze bestaande investeerders te hebben. Dit is een enorm teken van vertrouwen in de ongelooflijke kwaliteit, smaak en bewezen schaalbaarheid van ons product, vooral in het huidige investeringsklimaat. Wanneer 14% van de wereldwijde uitstoot afkomstig is van de traditionele vleesindustrie, is het duidelijk dat er een alternatief moet komen dat de schade vermindert die onze voeding momenteel aan de planeet toebrengt. Wij geloven dat kweekvlees het antwoord is en we zijn ervan overtuigd dat we de middelen en processen hebben om dit te realiseren. We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met onze investeerders terwijl we onze volgende groeifase ingaan en onze positie als wereldleider verstevigen.”

Innovatieve technologie om gekweekt vlees op schaal te produceren
De vraag van consumenten naar vlees blijft wereldwijd groeien, maar dit gaat ten koste van de planeet. Gekweekt vlees is een deel van de oplossing – uit een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat kweekvlees de voetafdruk van conventioneel rundvlees met 92% kan verminderen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen en met 95% wat betreft landgebruik. Daarom hebben investeerders alleen al in 2022 bijna 900 miljoen dollar in de sector gestoken en kondigde Nederland vorig jaar ‘s werelds grootste overheidsinvestering ooit in cellulaire landbouw aan.

Om haar kweekvarkensvlees te maken, neemt Meatable een monster cellen van een dier zonder het dier te schaden en bootst het natuurlijke groeiproces van de cellen na met behulp van de gepatenteerde opti-ox™ technologie in combinatie met pluripotente stamcellen. Deze technologie maakt het voor Meatable mogelijk om echte spier- en vetcellen te produceren in slechts acht dagen, 30 keer sneller dan de tijd die nodig is om een varken op te fokken voor varkensvlees op de boerderij. Dankzij deze efficiëntie beschikt Meatable over alle processen om de productie van kweekvlees betaalbaar op te schalen en een echte oplossing te bieden voor dit wereldwijde, urgente probleem.

Daan Luining, medeoprichter en CTO van Meatable, zegt: “De landbouw heeft de afgelopen 100 jaar een revolutie doorgemaakt om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Gekweekt vlees is de volgende revolutie. Meatable belooft een onverslaanbare efficiëntie te hebben in vergelijking met zowel de traditionele vleesproductie als het gemiddelde van de kweekvleesindustrie, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Om onze visie om de wereld te voorzien van schadevrij vlees te realiseren, moeten we concurrerend zijn in prijs. Deze nieuwe financiering zal ons helpen om verder op te schalen, de productietijd nog verder te verkorten en te beginnen met het produceren van kweekvlees voor de wereld.”

Om echt impact te hebben, moet kweekvlees op grote schaal beschikbaar zijn. Meatable lanceert zijn eerste commerciële producten in Singapore vanaf 2024 en werkt samen met de relevante autoriteiten om goedkeuring te krijgen, na goedkeuring van de Singapore Food Agency (SFA). Daarnaast is het begonnen met de productie van zijn producten op het terrein samen met Esco Aster, de eerste en enige commercieel gelicentieerde producent van kweekvlees in Singapore, en is het begonnen met de gezamenlijke ontwikkeling van zijn productassortiment met de plantaardige slager Love Handle.

Link magazine juni/juli 2023. Thema: Groot maar toch wendbaar. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Naast het voorbereiden van de lancering in Singapore, is het bedrijf op weg om uit te breiden naar de Verenigde Staten en daarbuiten. Recente ontwikkelingen op het gebied van regelgeving hebben het vertrouwen in de industrie een boost gegeven: in de Verenigde Staten hebben twee kweekvleesbedrijven toestemming gekregen om hun producten te gaan verkopen. Nederland was onlangs ook het eerste Europese land dat officieel groen licht gaf voor bedrijven om proeverijen te organiseren.

Jim Mellon, medeoprichter van Agronomics: “Meatable is een van de toonaangevende bedrijven die helpt de kweekvleesindustrie te transformeren. Met 80 miljard dieren die elk jaar worden geslacht voor vlees en 70 procent van het regenwoud in het Amazonegebied dat al is vernietigd door de veeteelt, is er echt behoefte aan een oplossing die vlees kan leveren op de schaal die nodig is voor een groeiende massamarkt. De laatste financieringsronde zal het bedrijf in staat stellen om de productie in Singapore op te schalen, en binnenkort in de VS, terwijl het zich beweegt in de richting van commercialisatie als onderdeel van zijn Go-to-Market-strategie.”

Bastiaan Gielink, Senior Investment Manager bij Invest-NL: “Bij Invest-NL zijn we oprecht enthousiast over de baanbrekende inspanningen van Meatable. Kweekvlees heeft het potentieel om een ongeëvenaarde impact te leveren op het gebied van dierenwelzijn, vermindering van CO2-equivalenten, watergebruik, landgebruik en antibioticabeperking. Onze zoektocht naar geschikte eiwitalternatieven die een duurzame en circulaire samenleving bevorderen, blijft onophoudelijk. De doorbraken van Meatable hebben ons ervan overtuigd dat zij de knowhow en het team hebben om dit potentieel te realiseren.” Bron Meatable

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics