MCM schrijft met investering in Cellro en Matsuura nieuw hoofdstuk in honderdjarige geschiedenis

0

Al ruim honderd jaar oud, maar vitaler dan ooit. Opgericht in 1909 en intussen ‘hofleverancier bij Koninklijke Beschikking’ is metaalbedrijf MCM juist de laatste vijf jaar snel gegroeid. Niet zozeer doordat het zich op heel andere producten of markten is gaan richten. Zo maakt het al sinds 1960 metalen onderdelen voor de automotive en dat doet het nog steeds. Maar vooral omdat het flink geïnvesteerd heeft in automatisering, waardoor MCM nog flexibeler, nauwkeuriger en sneller is geworden.

Hofleverancier in hogere versnelling. 

Het familiebedrijf, met Pim van de Mortel (33 jaar en de vierde generatie) aan het roer, is gevestigd in Liessel, precies tussen Venlo en Eindhoven. Behalve in de automotive is MCM ook zeer actief in de machinebouw voor de foodprocessing. Maar het levert ook, samen met een aluminiumgieterij, toe aan de medtech industrie, onder meer onderdelen voor operatieapparatuur. ‘Wij zijn zowat in elke markt actief, behalve in de hier om de hoek gelegen halfgeleiderindustrie. Die is ons te volatiel’, verduidelijkt Van de Mortel.

Enkelstuks tegen seriestuksprijzen

Generiek kenmerk van de MCM-producten is dat ze in heel kleine series gemaakt worden. Daarop heeft de onderneming zich onder Pim’s vader gefocust. De laatste jaren is dat flexibiliseren wel in een veel hogere versnelling gezet. ‘We hebben onze manier van werken ingrijpend veranderd. Het constructiebankwerk met veel laswerk is grotendeels vervangen door verspaanwerk. Want dat is heel goed te automatiseren, daarmee zijn enkelstuks te produceren tegen seriestuksprijzen, 24/7. Onze klant ontwerpt ook voor die wijze van produceren, opdat hij in heel kleine aantallen toegeleverd krijgt, just in time, zodat hij minder voorraad eindproduct heeft. Zelf willen wij evenmin voorraden, dus produceren wij elke dag weer een grote variëteit aan producten door elkaar heen die zoveel mogelijk direct uitgeleverd worden.’

Kwetsbaar

Behalve een goede en intensieve vertrouwensrelatie met de klant vraagt dat om een hoog niveau van automatisering. Sinds 2012 heeft MCM daartoe geïnvesteerd in twee vijf-assige bewerkingscentra compleet met een gekoppelde Cellro Round, voor het geautomatiseerd beladen en lossen van producten en wisselen van tools. Die raakten echter de grenzen van hun capaciteit. ‘Zelfs 24/7 konden we daarmee maar nét de benodigde 12.000 spiluren per jaar draaien. Dat maakte ons wel kwetsbaar: er hoefde maar iets mis te gaan en we moesten de klant laten wachten. Daarbij komt dat de twee bewerkingscentra qua bereikformaat nogal ver uiteen liggen: de ene heeft één kuub, de andere 400 bij 400 bij 400 millimeter. Dus zijn we op zoek gegaan naar iets in het segment ertussenin, met een nog wat hogere nauwkeurigheid en repeteerbaarheid.’

‘Wij ontvingen plots een grote automotive-opdracht’, verklaart Pim van de Mortel van MCM (midden) de dringende behoefte aan meer capaciteit. Alleen de Matsuura MX850 was niet voldoende, dus koos MCM ook voor de ‘automatisering’ van Cellro.

Dringende behoefte

Nu had MCM’s vaste machinedealer, Bendertechniek, een Matsuura MX850 bewerkingsmachine op voorraad die snel uitgeleverd kon worden. Wat ook nodig was. ‘Want wij ontvingen plots een grote opdracht van een belangrijke klant in de automotive’, verklaart Van de Mortel de dringende behoefte aan meer capaciteit. Echter, alleen de MX850 was dan niet voldoende, dus koos MCM ook voor de ‘automatisering’ van Cellro. Wat nu staat opgesteld in de productiehal in Liessel, draagt de tot de verbeelding sprekende naam Dominator. Onder die noemer gaan schuil de MX850 en de Skid van Cellro, een robot die zorgt voor aan- en afvoer van zowel de tools en de producten als de pallets. Beide apparaten zijn softwarematig volledig geïntegreerd. En dat laatste is op zich iets heel bijzonders, maakt Bert Zech, managing director van Cellro duidelijk. ‘Matsuura is én Japans én een familiebedrijf en dat maakt ze dubbel gesloten. Voor de Dominator echter hebben wij en zij onze besturingssoftware volledig voor elkaar opengesteld.’ Zo is er een platform gecreëerd dat zorgt dat het bewerkingsstation optimaal samenwerkt met de Skid die, helemaal in dienst van het station, voortdurend bezig is tools en pallets met producten klaar te zetten, aan te reiken en uit te nemen.

Evert Geurtsen, technical director bij Cellro

Modulair

De Dominator is modulair opgebouwd, vult Evert Geurtsen, technical director bij Cellro, aan. ‘De klant kan kiezen voor zijn eigen samenstelling van functionaliteiten, tool-, pallet- en producthandling, helemaal afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal tools dat hij voor zijn productie nodig heeft of het aantal producten dat hij volledig geautomatiseerd achtereen wil maken. Ook kunnen twee bewerkingsstations tegelijk bediend worden. Als de klant achteraf wil uitbreiden, kan dat probleemloos. Retrofit is traditioneel lastig, maar doordat zowel de hardware als de bijbehorende software volledig modulair is, is dat nu geen enkel probleem meer’, verzekert Geurtsen.

De Dominator in Liessel is wereldwijd de eerste die live is gegaan. En Pim van de Mortel wil voorop blijven lopen. Vandaar dat de jonge, digitaal geschoolde directeur nog een uitdrukkelijke wens heeft: ‘Mijn ideaal is de Dominator direct te koppelen aan ons ERP-systeem. Daar gaan we samen met Cellro de komende tijd hard aan werken.’

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics