MCB-rondvraag: optimisme industrie neemt toe, maar niet in elke branche

0

Het optimisme in de industrie neemt toe, al geldt dat niet voor elke branche in dezelfde mate. Aldus de recentste rondvraag van MCB onder klanten. Daarin is ook een terugblik op 2020 meegenomen waaruit blijkt dat het afgelopen jaar door veel bedrijven geld gestoken is in digitalisering. En in duurzaam ondernemen. Bijvoorbeeld door Edumar Metaalbewerking, een van de MCB-respondenten:  ‘Van de week hebben we een MVO-certificaat in ontvangst mogen nemen.’

‘De eerste maand van 2021 staat in het teken van stijgende prijzen, materiaalschaarste en oplopende levertijden. De vraag in de markt is zeker niet slecht. Maar je ziet dat veel klanten – door de slechte verkrijgbaarheid – extra hebben gekocht de laatste weken. Dit zie je ook verder in de keten: momenteel wordt iets extra besteld om leegloop te voorkomen’, zo interpreteert Erik Spikmans, sales directeur MCB Nederland, de resultaten van de rondvraag die de metaalleverancier in januari gehouden heeft onder klanten in verschillende landen.

Wisselend beeld

Onder de titel ‘Samen slim zaken blijven doen’ brengt MCB in samenwerking met Link Magazine en Trumpf maandelijks een marktupdate uit. De MCB-klanten spreken dit keer hun verwachtingen uit voor februari en de twee maanden erna. En daaruit blijkt ook dat de MCB-klanten eerder optimistisch dan pessimistisch zijn over dit jaar. ‘Zeker na de ervaringen van de eerste lockdown en de gevolgen voor de economie. Het beeld is echter nog wel sterk wisselend per sector of branche.’

Stijging omzet en aanvragen verwacht

Wat opvalt is dat de automotivebranche voor februari een stijging in omzet verwacht, terwijl deze branche een flinke daling verwachtte voor januari. In de installatiebranche zijn de verwachtingen voor februari veel positiever dan voor januari. In de bouw wordt ook een stijging verwacht, ten opzichte van een daling in januari. Wat betreft de vooruitzichten voor de aanvragen valt op dat alle branches (behalve ‘overig’) een stijging verwachten ten opzichte van vorige maand. Vooral in de automotive- en installatiebranche is het verschil groot. De jobbers (metaalverwerkende toeleveranciers) verwachten een stijging in februari ten opzichte van een daling in januari. Dit geldt voor zowel de omzet als de aanvragen. System suppliers verwachten een sterkere stijging in omzet voor februari vergeleken met januari.

Bron: MCB

(Niet) meer zelf doen

Opvallend is dat de automotivebranche meer uitgesproken is wat betreft plannen om (zeker) wel meer zelf te doen. Bedrijven in andere branches zijn hierin meer verdeeld, met name in de foodbranche. De meeste branches verwachten de flexibele schil (zeker) niet (verder) af te bouwen de aankomende maanden. Vooral bedrijven in de bouw zijn hierin uitgesproken.

Investeren in product- en procesinnovatie

De meerderheid van de bedrijven, verdeeld over alle branches, is van plan de komende maanden te investeren in zowel product- als procesinnovatie. Er zijn ook bedrijven die juist aangeven dit niet te doen, maar dit betreft een duidelijke minderheid. Investeren in nieuwe machines: ook hier is terug te zien dat de meerderheid de komende maanden (zeker) wel gaat investeren in nieuwe machines, met uitzondering van de installatiebranche. Wat opvalt is dat de installatie-, food-, en overige branches (zeker) wel van plan zijn te investeren in IT-systemen. Bedrijven in de agri- en bouwbranche zijn dit (zeker) niet van plan. In de overige branches heerst meer verdeeldheid.

2020: digitalisering op gang gekomen

Digitalisering van bedrijfsprocessen lijkt op gang te zijn gekomen. Het overgrote deel van de deelnemers geeft aan dat zij het afgelopen jaar bedrijfsprocessen hebben gedigitaliseerd. Ook is in 2020 geïnvesteerd in duurzaam ondernemen: In alle branches is een deel van de bedrijven bezig geweest met duurzaam ondernemen in 2020; vooral bedrijven in de foodbranche.

Werving nieuw personeel

In de automotive-, food-, en overige branches heeft meer dan de helft van de bedrijven gebruik gemaakt van overheidssteun. Dit heeft niet kunnen voorkomen dat bij meer dan de helft van de bedrijven in de installatiebranche het personeelsbestand is afgenomen. Anderzijds nam bij een deel van de bedrijven in de agri-, bouw-, food- en overige branches de omvang van het personeelsbestand – ondanks een bewogen jaar – in 2020 toe.

Voor wat de werving voor de komende maanden betreft:  de agri-, installatie-, bouw-, en automotivebranche zijn (zeker) niet van plan om de komende maanden nieuwe krachten te werven voor uitbreiding. In de food en overige branches geeft de meerderheid van deelnemende bedrijven aan dit wel van plan te zijn.

Edumar: veel werk in de pijplijn

Edumar Metaalbewerking laat het in elk geval niet bij plannen: afgelopen weken heeft het twee vacatures op de website gezet. Een voor CNC frezer/machine operator en een voor CNC frezer/CAD-CAM programmeur. Want het metaalbedrijf uit Someren heeft genoeg werk en verwacht voor de komende maanden nog veel meer, vertelt directeur Eduard Wijlaars, een van de respondenten van de MCB-rondvraag. ‘Wij hebben het afgelopen jaar vrij veel aan proto’s gewerkt. We hebben bijvoorbeeld mechanische onderdelen en behuizingdelen geleverd voor een nieuwe operatierobot. En we hebben meegedacht met een startup over de maakbaarheid van een waterstofproductiesysteem. Voor die robot hebben we nu 1 stuks gemaakt, maar dat kunnen er de komende maanden makkelijk tientallen worden. Ook voor het waterstofsysteem verwachten werk te gaan doen.’

Actief acquireren

Edumar maakt machineonderdelen door middel van draaien en frezen voor onder meer de voedingsmiddelen-, gereedschappen- en chipindustrie. Dat werk komt van bestaande klanten maar ook van nieuwe. ‘Nieuwe klanten komen bij ons eigenlijk altijd via-via binnen. Dan vertrekt bijvoorbeeld een medewerker en die zorgt er dan graag voor dat zijn nieuwe werkgever bij ons gaat uitbesteden. Actief gaan acquireren doen we weinig.’ Alleen afgelopen jaar heeft Wijlaars toch een paar keer de telefoon gepakt. ‘Wij hebben geen overheidssteun nodig gehad, maar op een gegeven moment in het voorjaar waren we al bezig met het werk dat voor september gepland stond. En toen heb ik een paar klanten gebeld. En, omdat wij altijd meteen voor hen klaar staan en altijd onze afspraken nakomen, doen ze graag wat terug. Daar kwam meteen veel werk uit, zoveel dat ze hier al gauw riepen dat ik moest stoppen met bellen’, vertelt hij met een lach.

Investeren in mensen en IT

Omdat er dus veel werk in de pijplijn zit investeert Edumar niet alleen in mensen, maar ook in machines en IT. ‘We hebben recent een nieuwe beladingsrobot geplaatst. Ook hebben we geïnvesteerd in een software voor het plannen van de workflow: hele flexibele software van Fastems – een Fins bedrijf – die de komende weken geïmplementeerd wordt. En we hebben geld gestoken in een klimaatbeheersingssysteem. In de winter gebruikt dat de warmte van de machines uit de hal om de frisse lucht die naar binnen wordt geblazen te warmen; in de zomer wordt die gekoeld met koud water. Dat scheelt veel gas en elektriciteit en zorgt voor een veel prettiger werkklimaat. Van de week hebben we een MVO-certificaat in ontvangst mogen nemen’, aldus een trotse Wijlaars.

Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Blijven uitbesteden

Uitbesteden doet Edumar ook, en blijft dat doen. ‘We hebben hier in Someren een paar eenmansbedrijven die we ook graag aan de gang proberen te houden. Ik vind het fijn omdat te kunnen doen want zo zijn we zelf ook ooit begonnen. En zij vormen onze belangrijke flexibele schil en die moet je onderhouden.’

Ook deelnemen aan het onderzoek?
Wie mee wil doen aan het doorlopende onderzoek van MCB, Link en Trumpf is van harte uitgenodigd. Ga daarvoor naar: https://mcbgroup.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_e8pXRUNfzgOr1uB

MCB stuurt deelnemers het volledige, uitgebreide rapport, als er weer een update uit komt.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics