Marel kondigt samenwerking met ADM aan om alternatieve eiwitinnovatie te versnellen en openen smaak- en textuurinnovatiecentrum.

0

Marel, een toonaangevende wereldwijde leverancier van geavanceerde voedselverwerkingsoplossingen, kondigt een partnerschap aan met ADM, een wereldleider in menselijke en dierlijke voeding, om een state-of-the-art smaak– en textuurinnovatiecentrum te openen. De verwachte opening staat gepland voor de tweede helft van 2024.

Mel Tunderman, VP Hartig, ADM; Jesper Hjortshoj, President van Wenger en VP Business Development, Marel; Brend King, VP Technisch Centrum, Wenger; George Krintiras, Directeur Creation Design & Development Savory, ADM; Niels Beemsterboer, Verwerkingsverantwoordelijke, ADM; Lian van Berlo, Manager Strategie en Ontwikkeling, Marel; Agnieszka Sucharska, Verwerkingsverantwoordelijke, ADM; Jan Heiko Koehlbrandt, Associate General Counsel, ADM; Roland Snel, Global Lead New Proteins & Technology, ADM; Wendy van Buren, VP Global Growth Protein, ADM. Foto Marel

De nieuwe faciliteit, gelegen in het hart van de Wageningen Campus in Nederland, biedt een unieke ruimte, inclusief een proeffabriek en laboratorium, om plantaardige innovatie verder te stimuleren, van concept tot commercialisering. Als een van de meest gerenommeerde life sciences universiteiten ter wereld en gelegen in het hart van de Nederlandse food technology valley, biedt Wageningen Campus de ideale locatie om toekomstgerichte voedselinnovatie te bevorderen.

Met samenwerking die bedoeld is om de kern van het klantencentrum te vormen, zal het joint venture-partnerschap voedselproducenten uitnodigen om samen te werken met voedingswetenschappers en experts op het gebied van extrusie en bereide voedingsmiddelen om nieuwe plantaardige en alternatieve eiwitproducten te prototypen, produceren en op de markt te brengen, evenals proefproductie met nieuwe verwerkingstechnieken.

“Het smaak- en textuurinnovatiecentrum zal onze klantgerichtheid in nieuwe, opkomende marktsegmenten verder versterken”, aldus Jesper Hjortshoj, President van Wenger (een dochteronderneming van Marel) en VP Business Development bij Marel. “De langdurige relatie tussen onze bedrijven is de basis van dit partnerschap en met onze downstream verwerkingsmogelijkheden zal het centrum unieke mogelijkheden bieden, van grondstoffen tot de eindproducten.”

Met toepassingen variërend van vleesalternatieven en -uitbreidingen, gespecialiseerde voeding, kant-en-klaarmaaltijden en snacks, biedt het centrum een breed scala aan mogelijkheden, waaronder trainingen en workshops, om oplossingen van de volgende generatie te leveren. Innovatie en duurzaamheid zullen voorop staan tijdens de gezamenlijke conceptualiserings- en commercialiseringsprocessen, waardoor de acceptatie van nieuwe eiwitbronnen door de consument wordt gestimuleerd door middel van voorbeeldige zintuiglijke ervaringen en de voedingsuitdagingen van morgen vandaag worden aangegaan.

“De oprichting van dit innovatiecentrum is een ander voorbeeld van onze voortdurende investering in het uitbreiden van onze alternatieve eiwitinnovatie en investeringen in het talent en de technologieën die ons zullen helpen aan de behoeften van onze groeiende bevolking te voldoen,” zei Allyson Fish, president van wereldwijde plantaardige en alternatieve eiwitten voor ADM. “Samenwerken met Marel is een andere belangrijke stap in het bevorderen van eiwitinnovatie voor de EMEA-regio en daarbuiten. We zijn toegewijd aan het voldoen aan de behoeften van klanten en het stimuleren van voortdurende winstgevende groei terwijl we ons doel naleven door een veilig en duurzaam wereldwijd voedselsysteem te ondersteunen,” vervolgde Fish.

Link magazine editie februari/maart 2023 | jaargang 25 thema: Volle buffers en toch tekorten. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Verhoogde investeringen in alternatieve eiwitcapaciteiten

Deze strategische samenwerking en het beoogde smaak- en textuurinnovatiecentrum volgt op de toegenomen investering van Marel in alternatieve eiwitmogelijkheden. In 2022 heeft Marel met succes Wenger overgenomen, de wereldleider in extrusiekookoplossingen voor plantaardig eiwitvoer, dierenvoeding en watervoer. Deze platforminvestering bood Marel de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe markten, waar Wenger’s toonaangevende technologieën en procesexpertise al bijna 90 jaar een sterke zakelijke basis hebben gecreëerd. De toevoeging van Wenger creëerde een nieuw segment in de bedrijfsmodus van Marel met de titel Plant, Pet en Feed.

Om de snelgroeiende markt voor plantaardige voedingsmiddelen te ondersteunen, bieden Marel en Wenger samen complementaire technologieën en productportfolio’s die de waardepropositie versterken met lijnoplossingen voor verwerkers van plantaardige eiwitten. Wenger’s toonaangevende extrusie- en drogertechnologieën zijn een sterk ankerpunt in de waardeketen dat de juiste textuur, vochtgehalte en mondgevoel creëert dat sterk lijkt op de hele spierstructuur van plantaardige eiwitten. Het uitgebreide productportfolio van Marel, zoals wegen, sorteren, inspecteren, lagedrukvormen en thermische behandeling, kan stroomopwaarts en stroomafwaarts van de Wenger-extruder worden toegevoegd om een complete end-to-end verwerkingsoplossing te creëren, zodat smakelijke, voedingsrijke producten op een veilige en duurzame manier worden verwerkt.

In het nieuwe smaak- en textuurcentrum zullen Wenger extrusie- en droogsystemen de kern vormen van de onderzoeks- en ontwikkelingsketen, met gratis Marel-apparatuur die wordt gebruikt om voedselfabrikanten in staat te stellen nieuwe en verbeterde voedselideeën te ontwikkelen en te testen via het volledige proces van grondstoffen tot eindproduct.

ADM ontsluit de kracht van de natuur om de kwaliteit van leven te verrijken. We zijn een vooraanstaand wereldwijd bedrijf op het gebied van voeding voor mens en dier en leveren vandaag oplossingen met het oog op de toekomst. We slaan nieuwe wegen in op het gebied van gezondheid en welzijn terwijl onze wetenschappers baanbrekende producten ontwikkelen om gezonder leven te ondersteunen. We zijn een geavanceerde innovator die de weg wijst naar een nieuwe toekomst van plantaardige consumenten- en industriële oplossingen om op aardolie gebaseerde producten te vervangen. We zijn een ongeëvenaarde agrarische supply chain manager en verwerker, die voedselzekerheid biedt door lokale behoeften te verbinden met wereldwijde mogelijkheden. En we zijn een leider op het gebied van duurzaamheid en schalen over hele waardeketens om onze industrie koolstofvrij te maken en onze planeet te beschermen. Van de kiem van het idee tot het resultaat van de oplossing, we geven klanten een voorsprong bij het oplossen van de voedings- en duurzaamheidsuitdagingen van vandaag en morgen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics