Machinebouwer IMS uit Almelo wint Best Customer Award, Zehnder Groep Nederland, runner-up.

0

IMS uit Almelo is winnaar geworden van de Best Industrial Customer Award 2018. De prijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse uitverkiezing van de beste industriële toeleveranciers en uitbesteders van Nederland. Zehnder uit Zwolle werd tweede.

LINK Magazine’s DISCA’18: uitbesteders en toeleveranciers kiezen hun beste ketenpartner

De prijs is één van de Dutch Industrial Supplier & Customer Awards 2018 (DISCA’18), een initiatief van LINK Magazine in samenwerking met ING en ISAH Business Software, die voor de zeventiende keer in successie werden uitgereikt.

Uniek aan deze prestigieuze prijs is dat bedrijven zich er niet zelf voor kunnen nomineren, maar door hun toeleveranciers moeten worden genomineerd.

Ook dit jaar was de deelname groot met in totaal 382 nominaties. Uitbesteders nomineerden 187 toeleveranciers in de twee categorieën Best Knowledge (77) en Best Logistics (110). In de categorie Best Customer werden 195 uitbesteders voorgedragen.

Net als voorgaande jaren speelde het publiek in de zaal, grotendeels bestaande uit industriële ondernemers en managers, een beslissende rol bij de uiteindelijke keuze van de winnaars. Ze kregen de keus uit telkens twee door de jury voorgedragen finalisten en konden met hun smartphone op één kandidaat stemmen.

Best Customer

In de categorie Best Customer beoordelen toeleveranciers hun klanten op vijftien verschillende punten waaronder openheid over de kostprijsopbouw en forecast, communicatie en de ruimte die er is voor het inzetten van het eigen specialisme. Liefst 50 OEM’ers haalden na een eerste schifting de tweede ronde waarna vijf finalisten overbleven. De beste jurybeoordelingen, begeleid door juryvoorzitter prof. Iris Vis van de Rijksuniversiteit Groningen, kregen de uitbesteders Zehnder Groep Nederland, gevestigd in Zwolle en het Almelose IMS. Na opnieuw twee live pitches door nominerende toeleveranciers viel de keuze van het publiek op IMS. “Een klant die ons elke dag uitdaagt”, aldus pitcher Elgar van der Bij van Masévon. “We krijgen de kans om samen systemen te maken. Heel mooi.”

Dat is ook de bedoeling, zo reageerde CEO Ton Pothoven. “In de supply chain moet je het samen doen en je moet een strategie voor de lange termijn met je toeleveranciers uitzetten. We zijn heel blij met de award die de relatie met onze partners bevestigt.”

IMS, winnaar

Machinebouwer IMS ontwikkelt en bouwt zeer gecompliceerde hoog volume productielijnen, onder andere voor het  assembleren van kleine componenten voor in smartphones. Prijs of finaleplaatsen haalde het bedrijf nog niet, wel meerdere nominaties. De jury onderkent als positieve kenmerken van IMS onder meer “de langdurige relaties met toeleveranciers zodat de mensen elkaar na verloop van tijd door en door kennen, op alle niveaus van de wederzijdse organisaties. Daarom hoeft niet veel in contracten te worden vastgelegd. Er is veel vertrouwen wederzijds. De toeleverancier krijgt alle ruimte zijn technisch specialisme toe te passen en zo mee te ontwikkelen. Kennis die de toeleverancier zo opdoet mag hij inzetten voor andere klanten.”

Zehnder Groep Nederland, runner-up

Zehnder Groep Nederland met hoofdvestiging in Zwolle houdt zich sinds jaar en dag intensief en succesvol bezig met uitgekiende oplossingen voor het binnenklimaat. Sinds 1937 onder de naam J.E. StorkAir en vanaf 2015 onder de naam Zehnder. Het bedrijf stond niet eerder in de finale; wel behaalde het meerdere keren de tweede ronde. De jury stelt vast dat het bedrijf “van korte en persoonlijke communicatielijnen houdt. De planning is lean en de forecasting erg goed.”

De andere drie finalisten waren:

Voortman Steel Machinery

Voortman Steel Machinery is een internationaal opererende machinebouwer die  stand-alone machines produceert en systeemintegratie en biedt turnkey oplossingen biedt.  De onderneming uit Rijssen behaalde in 2016 de tweede ronde.

Priva

Ooit startte Priva met de verkoop van kachels aan glastuinbouwers. Die klanten bedient het bedrijf nog steeds, maar tegenwoordig zet het ook producten en services in de markt die het comfort van kantoormedewerkers moeten verhogen. DISCA-prijzen heeft de onderneming nog niet gewonnen; wel drong vorig jaar door tot de tweede ronde.

Thermo Fisher Scientific

FEI Company werd in 2016 overgenomen door Thermo Fisher Scientific een grote speler in de life sciences met een breed aanbod, een breed aanbod: van pipetjes voor bloed afname tot high-end analysesystemen als elektronenmicroscopen. Disca-award heeft de Eindhovense vestiging nog niet gewonnen; wel behaalde het eerder tweede rondes.

 

 

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.