Machine-industrie produceerde in mei bijna 7 procent meer dan in mei 2017.

0

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 3,2 procent hoger dan in mei 2017, maakt het CBS bekend. De stijging is wat kleiner dan in april. Al ruim tweeënhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de machine-industrie groeide in mei 2018 het sterkst.

Productie machine-industrie groeit het sterkst

De machine-industrie produceerde in mei bijna 7 procent meer dan in mei 2017. Ook de productie van de rubber- en kunststof, de transportmiddelen- en de elektrische-apparatenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei 2018 steeg de productie met 0,4 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producenten minder positief

Producenten in de industrie waren in juni 2018 minder positief dan een maand eerder. Ze waren vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse producenten (Ifo-index) was in juni een fractie minder positief dan in mei. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in mei bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics