Lithium Werks en Zhejiang Jiashan Economic & Technological Development Zone Industry investeren € 1,6 miljard

0

Het Nederlandse energieopslag- en -batterijbedrijf Lithium Werks B.V. en Chinese Zhejiang Jiashan Economic & Technological Development Zone Industry Corporation hebben een raamovereenkomst getekend met de intentie om een batterij gigafactory van 60 hectare te bouwen in de Yangtze-rivierdelta. De totale benodigde investeringen worden geschat op € 1,6 miljard.

De Lithium Werks-fabriek en bijbehorende faciliteiten produceren accucellen voor lithium-ionbatterijen, waardoor de energietransitie van fossiele brandstoffen naar schone energie mogelijk wordt om de CO2-uitstoot te verminderen.

Lithium Werks verwacht tegen 2030 een productiecapaciteit van 500 GWh per jaar te hebben geïnstalleerd, aangezien het blijft bijdragen aan de overgang naar een koolstofneutrale wereld.

“Met de hulp van onze Chinese partners, en naarmate we zowel organisch als door acquisities blijven groeien, zullen we de oplossingen voor energieopslag leveren waar onze klanten steeds vaker om vragen naarmate de wereld overschakelt op schone energie”, aldus Koolen.

“We hebben veilige, betrouwbare, schone en duurzame energieopslag nodig. Batterijen zijn een essentieel onderdeel van de energietransitie. Ze stellen ons in staat om wind- en zonne-energie op te slaan om het beschikbaar te maken wanneer mensen elektriciteit nodig hebben “, zei Kees Koolen, bestuursvoorzitter Lithium Werks.

De overeenkomst, ondertekend in aanwezigheid van de Chinese premier Li Keqiang en de Nederlandse premier Mark Rutte, markeert het begin van het plan van Lithium Werks om meerdere gigafactories over de hele wereld te bouwen als onderdeel van een 15-tot-20-jarig programma dat weerspiegelt de lange termijn bedrijfsmodellen van de wind- en zonne-industrie.

Lithium Werks verwacht dat zijn inkomsten in 2020 boven de $ 1 miljard zullen uitkomen, terwijl het zijn aandeel in de snelgroeiende markt voor energieopslag blijft uitbreiden.

Alleen al in het volgende decennium kunnen we verwachten dat de vraag naar lithium-ionbatterijen vertienvoudigd zal worden. * De batterijindustrie zal moeten reageren door fabrieken te bouwen om in de komende drie decennia een capaciteit van meer dan 10.000 GWh te leveren.

“We zijn dankbaar en graag samen met onze Chinese partners, de eerste om onze strategie te ondersteunen om een fabriek in hun land te hebben. Snelheid van uitvoering is essentieel, zoals blijkt uit de bouwvergunning en andere regelgevende processen in China die binnen 100 dagen worden voltooid. Andere landen en partners worden uitgenodigd om de dialoog aan te gaan om de uitrol op andere locaties te versnellen. We werken nauw samen met onze klanten om te voldoen aan hun specifieke vereisten voor energieopslag en zijn enthousiast om nieuwe zakelijke relaties te ontwikkelen “, aldus Koolen.

Bestuursvoorzitter Victor van der Chijs. Foto’s: UT

Lithium Werks werkt nauw samen met de regionale ontwikkelingsorganisatie Oost NL, die in het bedrijf heeft geïnvesteerd, en met de Universiteit Twente, waarmee het een onderzoekscampus ontwikkelt, die rond 2025 ongeveer 2.000 ingenieurs en andere deskundigen zal inzetten om zich te concentreren op energieopslag, transport en slimme software.

“Aanzienlijke investeringen zijn nodig voor een daadwerkelijke energietransitie. De Chinese overheid werkt al geruime tijd aan plannen voor schone energie en hun inzet bevestigt de cruciale rol die batterijen daarin spelen, “zei Victor van der Chijs, rector van de Universiteit Twente.

Marius Prins

“Lithium Werks, met de Universiteit Twente als onderzoekspartner, is een belangrijke speler met een duidelijke visie op een duurzame wereld. De Universiteit Twente investeert al jaren in onderzoek naar duurzame energie, inclusief onderzoek naar nieuwe materialen die verdere innovatie in batterijtechnologie mogelijk maken, “zei hij.

Marius Prins, CEO van Oost NL, zei: “Deze ontwikkelingen tonen aan dat Lithium Werks kan uitgroeien tot een bedrijf dat wereldwijd een belangrijke bijdrage levert aan de manier waarop we omgaan met energie- en energieopslag. Als ontwikkelingsmaatschappij waren we een van de eersten die investeerden in Lithium Werks. Wij zijn er vast van overtuigd dat de R & D-activiteiten van R & D voor Lithium Werks aanzienlijk zullen bijdragen aan de kracht van de Oost-Nederlandse economie. “

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics