Limburg investeert 18,5 miljoen euro in onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium op het gebied van tuinbouw

0

Daarbij wordt gekeken hoe technische vernieuwingen kunnen worden ingezet bij innovaties in de tuinbouw. Bijvoorbeeld hoe en of een robot kan worden ingezet bij het plukken van planten.

Floriade
Het laboratorium komt in het hart van het voormalige Floriadeterrein, op een steenworp afstand van de Innovatoren. Het gaat om een gebied van 1,4 hectare. Het initiatief is afkomstig van de drie Noord-Limburgse MKB-ondernemingen Botany, Blue Engineering en Bluehub, met steun van de provincie.Komkommervernieuwing
Gedeputeerde Beurskens vindt het heel belangrijk dat bijvoorbeeld komkommer- ofslatelers uit de omgeving gebruik kunnen maken van het high-tech lab voor onderzoek naar technologische vernieuwingen. Hij zegt ook heel blij te zijn dat met het lab het bewijs wordt geleverd dat het midden- en kleinbedrijf wel degelijk in staat is zelf stappen te zetten op het gebied van innovatie.

 

 

Energieneutraal
Het is de bedoeling dat vanaf 1 juni begonnen wordt met de bouw van twee kassen met geprinte zonnecellen in het glas. Daardoor worden ze energieneutraal. De kassen komen zowel op de begane grond als op het dak van de nieuwbouw. Verder komen er hallen voor technisch onderzoek en experimenten, evenals werkplekken voor instructies en bijeenkomsten.

 

 

Investering
De totale investering bedraagt 18,5 miljoen euro. In de loop van 2018 moet het nieuwe laboratorium klaar zijn

Werkgelegenheid
De initiatiefnemers verwachten dat er op termijn minstens 100 tot 200 hoogopgeleide werknemers aan de slag kunnen. Daarnaast levert het een veelvoud aan werk in de regio op, zo verwachten zij. Twintig komkommertelers in Noord-Limburg hebben al samen besloten om gericht onderzoek naar vernieuwingen te laten doen in het onderzoeks- enontwikkelingslaboratorium.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics