Lightmotif OP3-machine in gebruik genomen bij Philips

0

Philips heeft in de eerste helft van 2018 in Drachten de nieuwe OP3-machine van Lightmotif in gebruik genomen. Met deze 5-assige machine voor lasermicrobewerken worden prototypes voor scheersystemen vervaardigd, gereedschappen bewerkt en matrijzen van microtexturen voorzien. De machine gebruikt een ultrakortepulslaser (picoseconde laser), waarmee verschillende materialen zeer nauwkeurig en zonder nadelige warmte-effecten bewerkt kunnen worden door ablatie (plaatselijke verdamping van het materiaal). Hiermee kan Philips bestaande bewerkingsprocessen verbeteren en nieuwe toepassingen ontwikkelen.

lightmotive textured steel spheres

De machine die Lightmotif hiervoor heeft geleverd is speciaal ontwikkeld voor laserfrezen en lasermicrotextureren op gekromde oppervlakken. Met laserfrezen worden micrometernauwkeurige kamertjes en structuren vervaardigd in uiteenlopende materialen, waarbij de hardheid van het te bewerken materiaal geen belemmering vormt. Deze bewerking wordt onder andere voor het maken van nauwkeurig gevormde prototype-onderdelen en gereedschappen gebruikt. Lasermicro-textureren wordt gebruikt om bijvoorbeeld matrijzen van fijne oppervlaktetexturen te voorzien, die met de huidige technieken niet gemaakt kunnen worden. Deze fijne texturen kunnen zelfs functionele eigenschappen van oppervlakken veranderen. Zo kan wrijving worden verlaagd of kunnen oppervlakken gemaakt worden die afstotend zijn voor water.

lightmotive Cutting insert montage

Met de koop van de OP3-machine start een intensieve samenwerking tussen Philips en Lightmotif. Lightmotif biedt de applicatie-engineers in Drachten ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe processen en toepassingen, en Philips koppelt de gebruikerservaringen naar Lightmotif terug, waarmee de machines en software verder verbeterd kunnen worden.
Lightmotif, een spin-off van de Universiteit Twente en het M2i instituut, ontwikkelt productieoplossingen voor microbewerkingen gebaseerd op het gebruik van ultrakortepulslasers. Het bedrijf heeft sinds zijn oprichting in 2008 sterk geïnvesteerd in technologieontwikkeling, wat heeft geleid tot een flexibel machineconcept en control software die specifiek is ontwikkeld voor lasermicrobewerkingen. Met dit systeem kunnen ook grote en complex gevormde producten van nauwkeurige bewerkingen en structuren worden voorzien. Voor deze ontwikkeling heeft Lightmotif afgelopen april de Laser Innovation Award gewonnen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics