Lenze investeert 50 miljoen euro in Lenze Mechatronic Competence Campus

0

De Lenze Mechatronic Competence Campus, waarvoor eind september de eerste steen werd gelegd, wordt naar verwachting begin 2020 in gebruik genomen. Het symboliseert een nieuwe manier van werken die afdelingsgrenzen doet verdwijnen. Er wordt een snelle, flexibele productiewijze getoond, zodat Industry 4.0 geen deel uitmaakt van een showroom, maar in de praktijk wordt toegepast.

Lenze, een van ‘s werelds toonaangevende automatiseringsbedrijven voor werktuigbouw, bouwt de nieuwe ‘Mechatronic Competence Campus’ (MCC) in het Duitse Extertal. De eerste steen werd gelegd tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door Armin Laschet, de minister-president van Noord-Rijnland-Westfalen, en Monika Rehmert, de burgemeester van Extertal. Verder waren ook de aandeelhouders en leden van de oprichtende familie aanwezig.

De ultramoderne ontwikkelings- en productielocatie in Noord-Rijnland-Westfalen, ter waarde van ongeveer € 50 miljoen, vormt de grootste afzonderlijke investering in de 70-jarige geschiedenis van het bedrijf. De nieuwe faciliteit omvat 7.500 m2, waarmee de totaal beschikbare ruimte op de campus voor ontwikkeling, productie, service en opslag uitkomt op 30.000 m2. Wanneer de laatste fase is voltooid zullen ongeveer 800 medewerkers, die momenteel nog verspreid zijn over drie verschillende locaties in Extertal, op deze centrale locatie werken.

Het is Lenze vooral te doen om de samenwerking te verbeteren – van brainstormen tot productontwikkeling, van prototypebouw en pilotserie tot serieproductie. Het doel is dat al deze verschillende disciplines dichter bij elkaar worden gebracht. Daarom is het technische centrum het centrale gedeelte van de locatie. “Productmanagers, met nauwe contacten met de afdeling verkoop en vergaande kennis van klantbehoeften, komen hier samen met het development team, de servicemedewerkers en de afdeling operations. Al deze disciplines zijn even belangrijk. Wij zorgen ervoor dat communicatiebarrières worden weggenomen en dat deze verschillende disciplines gemakkelijker kunnen samenwerken”, vertelt dr. Hans-Peter Mertens, Managing Director van Lenze Operations GmbH. Klanten kunnen ook met hun processen participeren op de MCC, om specifieke ontwikkelingen te begeleiden en ze uit eerste hand in de praktijk te ervaren.

Voor Lenze is de Mechatronics Competence Campus een cruciale stap in het vergroten van de innovatiekracht, het verbeteren van het begeleidende proces en het aanzienlijk inkorten van de time-to-market. “Met de MCC ontwikkelen we niet alleen een van de meest baanbrekende mechatronische productiefaciliteiten in Duitsland, maar creëren we vooral ook een belangrijk referentieproject voor de toekomst van samenwerking. De komende jaren zullen onze medewerkers in Extertal samenkomen in open ruimtes om samen te werken in interdisciplinaire agile teams, wat ze in staat stelt de beste mechatronische oplossingen en services te ontwikkelen voor klanten over de hele wereld”, voegt Christian Wendler, CEO van Lenze toe.

Maar er zouden ook significante verbeteringen in de productie moeten zijn. “De nieuwste automatiseringstechnologieën worden hier gebruikt”, aldus dr. Mertens. Het concept Industry 4.0 wordt op de MCC in de praktijk gebracht. Netwerken en besturing worden volledig opnieuw ontworpen, op basis van een SAP-omgeving. In de productie zelf worden onbemande transportsystemen gebruikt, terwijl deze direct wordt aangesloten op een moderne hoge opslagruimte met een capaciteit van meer dan 16.000 pallets en meer dan 15.000 containers. In de logistiek worden ongeveer 300 Lenze drives gemonteerd.

Vergeleken met voorgaande productieprocessen zijn de veranderingen gigantisch. Het make-2-orderproces, waarbij op maat gemaakte eindproducten worden vervaardigd van geprefabriceerde elementen, zal tussen de 50 en 85 procent sneller zijn. In extreme gevallen daalt de doorlooptijd van 32 dagen naar slechts 5 dagen, dankzij de eliminatie van onnodige materiaalbewegingen en stilstand. In de toekomst zijn jaarlijks 300 kilometer minder pallets nodig en wordt 10 procent energie en 48 procent ruimte bespaard.

“Wat we hier in productie toepassen is niet de Industry 4.0 van de toekomst, maar van vandaag de dag: down-to-earth, praktisch en economisch haalbaar “, benadrukt dr. Hans-Peter Mertens. “Op die manier kan onze connected productie als voorbeeld dienen voor onze klanten.”
De digitale en connected automatiseringsoplossingen in de productie zorgen niet alleen voor een snellere levering. Ze vergroten ook de flexibiliteit en zullen leiden tot nieuwe mogelijkheden in Lenze’s product- en serviceportfolio. “Ook dit is een aspect dat de kracht van Lenze in de toekomst versterkt”, zegt dr. Mertens vol vertrouwen. De campus functioneert immers ook als een laboratorium waar innovaties kunnen worden getest en verbeterd. Alles dat vanaf 2020 in Extertal wordt ontwikkeld en de goedkeuring van Lenze kan wegdragen, wordt vervolgens uitgerold naar andere locaties over de hele wereld.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics