Lenze: digitale transformatie biedt machinebouw nieuwe kansen

0

We kunnen data steeds nauwkeuriger met elkaar verbinden. Niet alleen tijdens het productieproces, maar ook tijdens de machine- en systeemontwikkeling. Lenze is weer nadrukkelijk aanwezig op SPS 2019 (26 tot 28 november) en zal daar laten zien welke data Lenze beschikbaar maakt voor haar partners en hoe de data maximaal kan worden geïntegreerd en gebruikt. Dit is essentieel voor werktuigbouwkundigen die zich willen begeven op het terrein van digitale engineering. Zij kunnen hier alleen van profiteren met behulp van de juiste tools, voorzieningen en methodes, aldus berichtgeving van de aandrijfspecialist. Lenze zal deze innovatie presenteren op stand 360 in hal 1 op de beurs.

Toen de industrie van op papier getekende ontwerpen overging op elektronische ontwerpmethodes, was dit een enorme mijlpaal voor de digitalisering. De digitale transformatie vertegenwoordigt nu de volgende evolutionaire stap, namelijk dat sensoren en harde schijven gegevens registreren die worden gebruikt voor de ontwikkeling van een module en vervolgens voor het ontwerp van machines en systemen. Later kan het ook voor de bedrijfsvoering en onderhoud, services en herinrichting worden gebruikt. Een veelbelovend concept voor het regulieren van eindeloze datastromen is de Asset Administration Shell (AAS). AAS is nu al een belangrijk onderdeel van het referentie-architectuurmodel Industrie 4.0 (RAMI 4.0), zo meldt de Duitse onderneming.

Geen Industrie 4.0 zonder AAS
AAS kan ook worden gezien als een opvangnet waar alle relevante gegevens per bron in worden opgevangen: de beschrijving van mechanische en elektrische eigenschappen, documentatie en certificeringen, software, gedragsbeschrijvingen en nog veel meer. Deze bundel aan informatie vormt de kern van toepassingen in Industry 4.0, waardoor het in overeenstemming moet zijn met bepaalde algemene vereisten.
Hoewel het concept al meer dan drie jaar geleden in gebruik is genomen voor Industry 4.0, waren er nog wel wat onopgeloste problemen met AAS. De tekortkomingen voor end-to-end datagebruik komen langzaamaan steeds verder achter ons te liggen. Lenze draagt hieraan bij: de onderneming is onderdeel van normalisatie-instituten, beschikt over whitepapers en heeft experts die klanten helpen met hun digitale engineering. Daarnaast biedt het klanten nu ook al hulpmiddelen en applicaties waarmee bedrijven het AAS-concept meteen kunnen toepassen.

Systeemoplossingen ontwerpen
Een van de belangrijkste tools voor digitale engineering van Lenze is de EASY System Designer. Deze innovatieve, webgebaseerde tool gaat gebruikers binnenkort helpen bij het volledige ontwerp van machineoplossingen waarbij zowel automatiserings- en aandrijvingscomponenten als software worden gebruikt. Op basis van een omvangrijke en geïntegreerde kennis op het gebied van automatisering beoordeelt het programma de uitvoerbaarheid van een ontwikkelde systeemoplossing en legt alles vast voor de personen die betrokken zijn bij het engineeringproces. Dit bespaart kostbare planningstijd, verkort het besluitvormingsproces en het vermindert de risico’s die bij een project komen kijken. Consistentie creëert toegevoegde waarde: de ontworpen oplossing kan ook worden toegepast in andere engineering-taken. De volledige oplossing kan rechtstreeks in het winkelmandje van de EASY Product Finder worden geplaatst. Dit versnelt het opmaken van de offerte.

In een volgende stap vormt het ontwerp van de systeemoplossing de basis voor het ontwikkelen van een geschikte PLC-programma. De programmeur krijgt in zijn eigen werkomgeving toegang tot de nodige informatie voor het maken van het PLC-programma. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over de opbouw van de machine, de geselecteerde hardwarecomponenten, softwaremodules, de toepassingsparameters en andere relevante projectgegevens. Zo kunnen de programmeurs een PLC-programma afronden waardoor de machine in een korter tijdsbestek klaar is. Tijdens dit proces wordt de Asset Administration Shell aangevuld met data: de gegevens worden verwerkt met behulp van alle tools die de structuur van de AAS begrijpen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics