Leaseconstructies in opkomst

0

Royal Duyvis Wiener2Royal Duyvis Wiener

De Zaanstreek is de bakermat van de cacaoverwerking. Royal Duyvis Wiener, gevestigd in Koog a/d Zaan, levert losse machines (vanaf een halve ton) en turnkey plants (tot wel twintig miljoen euro) voor de verwerking van cacao en machines voor de productie van chocolade. Het bedrijf is wereldmarktleider op het gebied van cacaoboter persen.

Bart Ellermeijer, cfo: ‘Wij kennen het hele proces, ‘from bean to bar’ en hebben eigen procestechnologen in dienst. Diverse grote cacaoverwerkers behoren tot onze klantenkring. Zij hebben een eigen financiering, daar hoeven wij niets voor te regelen. In de verkoop zien we echter een verschuiving richting de cacaotelende bronlanden rond de evenaar. In Afrika hebben wij kleinere klanten, vaak gaat het om een greenfield operatie. Daar krijgen wij steeds meer vragen om te helpen bij de financiering. In die opkomende markten gaat het vaak om starters, die niet veel buffers hebben. Wij willen dan onderscheidend zijn door een totaalpakket te leveren, inclusief financiering. In de toekomst zal het alleen maar meer voorkomen dat klanten niet bij hun eigen bank terecht kunnen. Wel jammer, want wij zijn procesverkopers, geen financiële instelling.

Kredietverzekering bij Atradius DSB is voor landen als Ghana, Ivoorkust en Nigeria niet echt een probleem, is onze ervaring. Natuurlijk moeten klanten solvabel zijn en open over hun financiën, maar wij hebben geen klagen. We werken voor exportfinanciering samen met de drie grote Nederlandse banken. Voor lc’s hebben we bijvoorbeeld goede ervaringen met ING en ABN AMRO, en op grond van de historie lopen veel kredieten via Rabo Export Finance. Als trend zie ik de opkomst van leaseconstructies, met name voor kleinere equipment. In een land als Brazilië kunnen wij door het aanbieden van lease nieuwe klanten binnenhalen.’

Lees verder in de oktober uitgave Link magazine 2015

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics