Lange termijn relatie met Okuma ‘cruciaal’ voor AAE 

0

Voor hightech machinefabrikant AAE is het van belang te kunnen bouwen op de competenties van de leverancier van de bewerkingsmachines die het inzet, om met de onderneming mee te kunnen groeien. Het  bedrijf uit Helmond is om die reden al ruim 15 jaar geleden op zoek gegaan naar een partner waarmee het op basis van flexibiliteit, betrouwbaarheid, transparantie, kennis en een hoogwaardig machineprogramma een duurzame samenwerking op kon bouwen. Sinds die tijd werken AAE en machineleverancier Okuma Benelux (voormalig Gelderblom CNC Machines) nauw samen en heeft het bedrijf een bijna onstuimige groei doorgemaakt.

Okuma Benelux

“Omdat wij streven naar een continue, storingsvrije productie speelt de betrouwbaarheid van onze productiemachines een belangrijke rol. De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met bewerkingscentra, multitaskingmachines, 5-assige freesmachines en draaimachines van Okuma, ook zijn we met automatisering begonnen. Naast de hoge betrouwbaarheid van deze machines en automatiseringsoplossingen, zijn ook kennis, support en organisatie van Okuma Benelux doorslaggevende factoren geweest voor een langdurige samenwerking”, legt Manager Production Key Technologies Bas van Grootel uit. “Wat mij betreft is de duurzaamheid van de relatie belangrijk en daarom is het goed dat Gelderblom (met dezelfde mensen) nu is overgenomen door Okuma Europe”, voegt Henk Tils, Manager Strategy bij AAE, nog toe.

De Okuma MU10000H aan het werk voor een product voor de semicon.

Grensverleggende technologie in een hecht familiebedrijf

AAE – Pushing Technical Boundaries, is: grensverleggende technologie in een hecht familiebedrijf, dat met ruim 400 medewerkers zowel zeer hoogwaardige modules produceert, als machines bouwt voor het automatiseren van processen van haar klanten. Dit verdeeld over een tweetal business lines, te weten; Advanced Systems en Production Automation. AAE dient klanten in o.a. de semiconductor-, medische-, farmaceutische-, automotive-, kunststofverwerkende-, solar- en voedingsmiddelenindustrie. De hightech machinefabrikant is ISO 9001 gecertificeerd en beschikt over ISO-klasse 5 en 7 cleanroomfaciliteiten.

Pushing Technical Boundaries

Afgelopen jaar verdriedubbelde AAE haar productieruimte met de ingebruikname van een nieuwe productiefaciliteit op slechts een steenworp afstand van haar bestaande locatie in Helmond. Binnen deze fabriek van de toekomst heeft AAE o.a. haar Key Technologies (o.a. verspaningstechnologie, laserlassen, plaatbewerking en 3D-printen in metaal) geplaatst. “Wij functioneren als toeleverancier voor de assemblage, waarvoor we hoog complexe halffabricaten uit onder andere roestvast staal, aluminium, titanium en koper maken. Dat AAE hierin de grenzen van wat technologisch mogelijk is opzoekt blijkt uit de producten die we hier maken”, vertelt Henk Tils, Manager Strategy bij AAE.

Focus op waarde toevoegen

Henk Tils vervolgt: “Ons doel is de klant compleet ontzorgen. Dat doen we door een bijdrage te leveren over de gehele supply chain, tot en met de assemblage. In veel gevallen gaat het om producten met een zeer hoge complexiteit, die vaak bijna niet maakbaar lijken. Juist op dat punt voegt AAE haar waarde toe, door vanaf de prototypefase tot 0-serie op transparante wijze met alle stakeholders samen te werken. Voor onze klanten zijn we onderdeel van hun productieketen geworden. Mede door de strategische, langdurige samenwerking met onze uiteenlopende klanten kan onze hightech machinefabriek van de toekomst optimaal functioneren.”

Eén machine voor één unieke module

Eén van de meest recente projecten waarbij AAE samen met machineleverancier aan een project heeft gewerkt is het ontwikkelen van een prototype van een hoogwaardig complex onderdeel voor een grote klant in de semi-conductor industrie. Om te onderzoeken welke machine hiervoor het meest geschikt was, zijn eerst proeven gedaan bij Okuma in Krefeld. Op basis van de resultaten is besloten om te investeren in een Okuma MU10000H 5-assig horizontaal bewerkingscentrum. Het nieuwste en grootste 5-assig horizontaal bewerkingscentrum van Okuma. Een state-of-the-art bewerkingscentrum met o.a. een palletwisselaar voor producten tot ø1m, een hoog koppel en hoge snelheid. Hiermee maakt AAE ‘Pushing Technical Boundaries’ waar en kan het, samen met haar klanten, continu de grenzen opzoeken van wat technologisch mogelijk is.

Langdurige, continue en hoogwaardige prototypefase

Link magazine juni/juli 2020, Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: uitgever@linkmagazine.nl

Tijdens de prototypefase werkte AAE nauw samen met de klant, terwijl het bewerkingscentrum diverse prototypes produceerde. “Ook machinefabrikant en –leverancier waren bij dit proces cruciaal, vanwege hun kennis omtrent maakbaarheid. Deze transparante manier van co-creatie is de enige manier om een dergelijk project te realiseren”, legt Henk Tils uit. “In deze fase zijn ook de Cost Engineers betrokken, want gedurende de prototypefase (die wel een jaar kan duren) wordt het kostenplaatje voortdurend samen met de klant bijgesteld.”

Meer dan de helft van de productiewerkzaamheden wordt uitbesteed aan gekwalificeerde toeleveranciers. Dit doen we bewust, zodat onze experts zich 100% kunnen focussen op onze Core Competences. De volledige assemblage wordt uiteindelijk ook bij AAE gedaan”, aldus Henk Tils.

Automatisering

Uiteindelijk moet het product vanuit de prototypefase gereed zijn voor volumeproductie. Al in een vroeg stadium wordt daarom nagedacht over automatisering. “Bij ieder product wordt gekeken of het ‘onbemand’ geproduceerd kan worden. Regulier autonoom produceren gaat daarom veranderen. Nu het aantal spindeluren optimaal wordt benut, zit de uitdaging in het innoveren rondom logistieke werkzaamheden en het verbeteren van de kwaliteit. Denk hier bijvoorbeeld aan het automatisch aanvoeren van materialen en automatisch corrigeren. Het zou ideaal zijn om in de toekomst op basis van machinedata vast kunnen stellen of een product aan de specificaties voldoet”, besluit Henk Tils.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics