Lancering project REVIVE: Vijftien vuilniswagens met brandstofcel zullen worden ingezet en uitgetest op acht locaties.

0

Op 17 januari  jl. vond in Brussel (België) de lancering van het grensverleggende project voor een duurzaam en schoon transport van stedelijk afval in Europa plaats: REVIVE, wat zoveel betekent als ‘REfuse Vehicle Innovation and Validation in Europe’.

Het project wordt gecoördineerd door Tractebel en is gebaseerd op een partnerschap van vijftien leden. Drie van die partners, de voertuigconstructeur E-Trucks Europe en de leveranciers van brandstofcellen Swiss Hydrogen en Symbio F-Cell, zullen samenwerken om een krachtige ‘high-performance’ vuilniswagen met brandstofcel te ontwikkelen. Vijftien vuilniswagens met brandstofcel zullen worden ingezet en uitgetest op acht locaties: Amsterdam, Breda, Groningen, Helmond, Roosendaal, Antwerpen (B), Bolzano (It) en Merano (It).

De globale doelstelling van REVIVE bestaat erin de grootste demonstratie tot op heden te geven van vrachtwagens met brandstofceltechnologie en range extender, een van de zeer weinige alternatieven voor het koolstofarm maken van zware bedrijfsvoertuigen. Deze ontwikkeling sluit aan op het beleid van een groeiend aantal steden in Europa die doelstellingen voor een nul uitstoot vaststellen en op termijn de toegang zullen beperken aan dieselvoertuigen en interne verbrandingsmotoren. Het REVIVE-project zal een belangrijke stap zijn op weg naar de commercialisering van vuilniswagens met brandstofcel en de ontwikkeling van een technologie die klaar is om te worden gebruikt voor alle vrachtwagentypes en aan de behoeften kan beantwoorden van transportbedrijven die zware vrachtwagens inzetten.

Deze aanpak zal een grote stap voorwaarts mogelijk maken voor constructeurs van vrachtwagens en de weg vrijmaken voor de volgende golf van zware bedrijfsvoertuigen op waterstof. Als zodanig wordt van het project verwacht dat het van cruciaal belang zal zijn voor de ontwikkeling van een technologie die zowel een oplossing kan bieden voor het probleem van de luchtkwaliteit als voor dat van de geluidshinder in steden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics