Krachtenbundeling Zuid-Hollandse aerospace en TU Delft

0

Zuid-Holland en Joint Undertaking Clean Sky2De aerospace-industrie in Zuid-Holland en de TU Delft versterken hun worldclass expertise op het gebied van vliegtuigen, drones, satellieten en vliegvelden – en gaan ervoor zorgen dat die beter aansluit bij het Europese programma Clean Sky 2. De Aero-Space Agenda Zuid-Holland 2016-2025, vandaag overhandigd aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit, ondersteunt die ambitie.

Tijdens hetzelfde event, in Dordrecht, ondertekenden de provincie Zuid-Holland en Joint Undertaking Clean Sky, de samenwerking tussen de Europese luchtvaartindustrie en de Europese Commissie, een Memorandum of Understanding. Dat MoU vergroot voor de luchtvaartsector de kans dat EU-financiering kan worden verkregen via het Clean Sky 2 programma, het grootste luchtvaartonderzoeksprogramma in Europa. Dat wordt uitgevoerd in het Horizon 2020 (kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie) en is gericht op ontwikkeling van nieuwe technologieën die de wereldwijde concurrentiepositie van de Europese luchtvaartindustrie duurzaam moeten versterken.

De Aero-Space Agenda Zuid-Holland toont aan dat de regionale aerospace-industrie en de TU Delft ‘een wereldwijd uitzonderlijke bundeling van kennis en kunde heeft op het gebied van ontwerp en bouw van vliegtuigen, UAV’s (drones) en satellieten, en het inrichten van vliegvelden’. Door intensiever en programmatisch samen te gaan werken, kunnen de wereldwijde groeikansen in deze sectoren worden verzilverd. Prognoses laten zien dat er veel kansen liggen in de groeiende markten van de luchtvaart, de groei van vliegvelden en de bouw van satellieten en drones. Dit zijn markten waarin de Zuid-Hollandse industrie sterk is vertegenwoordigd.

Om maximaal te kunnen profiteren van de groeikansen is de komende jaren een publiek-private investering van in totaal 75 miljoen euro nodig voor de ontwikkeling en productie van nieuwe, duurzame materialen, structuren en systemen. Deze investeringen komen grotendeels vanuit het bedrijfsleven en kennisinstellingen, maar daarnaast zijn overheidsinvesteringen nodig. Om de concurrentie op de wereldmarkt aan te kunnen is het ontwikkelen van innovatieve producten een voorwaarde, maar niet voldoende. De Zuid-Hollandse aerospace-bedrijven willen vooral investeren in Smart Industry-oplossingen om de productiekwaliteit en -snelheid te verhogen en de kosten te verlagen.

Uitvoering van de agenda levert een bijdrage aan de verdere versterking van de internationale positie van het aerospace ecosysteem van Zuid-Holland. Deze provincie wil uitgroeien tot dé motor voor de aerospace industrie van Nederland, wat leidt tot meer bedrijvigheid en meer werkgelegenheid. De verwachting is dat de private investeringen in deze groeisectoren kunnen leiden tot een groei van 2.000 arbeidsplaatsen in de regio. De innovaties dragen bij aan schonere en stillere vliegtuigen, goedkopere lanceerstructuren en nieuwe satellieten, en slimmere drones.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics