Kracht door samenwerking!

0

Wat is de kracht van de Zuid-Nederlandse hoogwaardige maakindustrie? Die vraag wordt vertegenwoordigers van Brainport Eindhoven geregeld gesteld.

Willem van der Leegte, VDL

Kracht door samenwerking, dat is hét antwoord op die vraag. De aanleiding daarvoor is overigens niet uit luxe geboren. In de jaren negentig moesten wij – om de werkgelegenheid op peil te houden – onszelf opnieuw uitvinden. Vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en overheden hebben toen de handen ineen geslagen. Voor de buitenwereld vond het hoogtepunt van onze regionale samenwerking plaats in 2011. Toen kroonde een Amerikaanse denktank Brainport Eindhoven tot ‘slimste regio van de wereld’.

De combinatie van de geschiedenis en de sociale structuren maken onze regio juist geschikt voor samenwerking, als voorwaarde voor een succesvolle ketenintegratie, het thema van deze regiospecial. Dat zit vooral hierin: Brainport Eindhoven is qua omvang overzichtelijk. Dat maakt dat medewerkers van verschillende organisaties elkaar treffen in sociale netwerken waarin kennis wordt uitgewisseld. Door deze samenklontering van creativiteit, zeker bij bedrijven die snelheid maken, stimuleren we elkaar in innovatief vermogen.

Onze succesvolle samenwerking in de keten is gebaseerd op verantwoordelijkheid nemen, onderling vertrouwen en elkaar iets gunnen. Openheid én eerlijkheid zijn daarbij belangrijk. Dat is ook je kwetsbaar durven opstellen. Die mentaliteit, gecombineerd met laagdrempeligheid, is een belangrijke voorwaarde voor samenwerking. Daarbij geven de werkgevers hun medewerkers tevens een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Fouten maken mag. Daar worden we allemaal beter van.

De meerwaarde zit eveneens in keten brede investeringen in technologie en ontwikkeling. Engineers van verschillende bedrijven actief met elkaar laten optrekken, creëert extra waarde. Hierin kan ons ecosysteem nog meer stappen maken, toewerkend naar een keten waarin geldt: invented by us in plaats van not invented by me.

De Zuid-Nederlandse kennisintensieve maakindustrie heeft de wind in de zeilen. Mondiale, externe factoren, zoals Brexit en handelsconflicten, kunnen consequenties hebben voor de wereldeconomie, en dus ook voor ons. We moeten ervan uitgaan dat onze wereldleiders het hoofd koel houden. Van iedere vorm van protectionisme plukt Nederland als exportland de wrange vruchten. Onze vaderlandse politiek dient daartegen in Europa eensgezind een vuist te maken.

Onze economie staat stevig. Natuurlijk is achterover leunen er niet bij. Wij dienen voortdurend te werken aan onze innovatie-

kracht. Om uitdagingen op het vlak van klimaat & energietransitie, digitalisering en arbeidsmarkt het hoofd te bieden.

Uitdagingen die alleen structureel kunnen worden aangepakt indien we elkaar, in én buiten de keten, stevig vasthouden. Daarmee kunnen we onze wederkerige afhankelijkheid en wederzijds voordeel gezamenlijk koesteren én verder uitbouwen. Ik ben trots op het groepsinterview hierover dat u verderop in deze uitgave kunt lezen.

Kracht door samenwerking!

Willem van der Leegte, guest editor-in-chief

On invitation of Link Magazine Willem van der Leegte is the guest editor-in-chief of this special edition. Van der Leegte is president and ceo VDL Groep.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics