KPN Ventures, Menzis, Monuta, Topfonds Gelderland en Oost NL starten Health Innovation Fund III.

0

Na twee eerdere succesvolle fondsen, is het derde venture capital fonds van Health Innovations gestart om innovatieve zorg start-ups te helpen bij de marktintroductie van hun onderneming. KPN Ventures, Menzis, Monuta, Topfonds Gelderland en Oost NL starten Health Innovation Fund III.

Het fonds zal de komende jaren € 15 miljoen investeren in 10 tot 15 startende ondernemingen. De focus van het fonds ligt op innovatieve eHealth oplossingen die de zorg betaalbaar houden en de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg verbeteren.

Investeerders zijn KPN Ventures, Menzis, Monuta, Topfonds Gelderland, Oost NL en enkele private investeerders. Het fonds wordt verder ondersteund door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Economische Zaken, Landbouw en Klimaat. De beide ministeries investeren 6 miljoen euro mee via de RVO Seed regeling. De investeerders zullen ook inhoudelijk worden betrokken om de startende zorgondernemingen tot een succes te maken.

Focus op innovatie in de zorg
Het Health Innovation Fund III zal investeren in ondernemingen, die met behulp van innovaties de zorg slimmer, beter en toegankelijker kunnen maken. Dit kunnen zowel software, hardware als service oplossingen zijn, zolang ze gericht zijn op preventie, diagnose, behandeling of monitoring in cure of care. Joris van Eijck, directeur zorg van Menzis, onderschrijft het belang van innovatie in de zorg: “De toepassing van nieuwe technologie maakt bijvoorbeeld dat patiënten langer thuis kunnen wonen of zorg in hun vertrouwde omgeving ontvangen in plaats van in het ziekenhuis. Technologie geeft de zorg fundamenteel anders vorm en creëert waarde voor patiënten.”

Na de twee eerdere succesvolle fondsen, zal dit fonds zich nadrukkelijk richten op eHealth oplossingen, die zelfmanagement, zelfmonitoring en zelfredzaamheid bevorderen. Met de eerste twee fondsen zijn reeds 18 investeringen gedaan in veelbelovende bedrijven, waaronder Prolira, LivAssured, Nightbalance, ANW Nederland, Noviosense en Aidence.

Volgens de betrokken partners is innovatie niet alleen een voorwaarde om de zorg betaalbaar te houden, maar ook om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Als belangrijke stakeholders in de sector willen zij dit proces versnellen. Daarom zullen ze naast het beschikbaar stellen van middelen ook hun kennis en netwerk benutten ter ondersteuning van de startende ondernemingen. Herman Kienhuis vanuit KPN Ventures bevestigt dit:
“Digitale technologie biedt enorme kansen om de kwaliteit en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg te verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, ook bij ziekte of ouderdom. KPN wil hierin een belangrijke rol vervullen en zoekt en ondersteunt jonge ondernemingen om samen innovaties te ontwikkelen, onder meer via het Health Innovation Fund III.”

Organisatie
Het Health Innovation Fund III wordt beheerd door het in Utrecht gevestigde Health Innovations. Het fonds wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In december 2017 selecteerde RVO het fonds voor de eHealth Seed regeling door middel van een aanbesteding. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, verantwoordelijk voor bedrijfsfinanciering: “Het maken van nieuwe medische apparaten, bijvoorbeeld voor het stellen van diagnoses of het uitvoeren van ingewikkelde medische analyses, is goed voor de kwaliteit van zorg en voor onze economische ontwikkeling. Investeren in e-Health komt ons allemaal ten goede en de mensen die deze zorg nodig hebben in het bijzonder. Met de SEED Capital-regeling ondersteunen we de innovatieve ondernemers die deze ideeën kunnen ontwikkelen.”

Enkele aanvullende quotes van de partners in Health Innovation Fund III:

Jeroen Vermeulen, Monuta Ontzorgt:

“Er zijn enorme uitdagingen in de zorg. Hoe organiseren we goede- en betaalbare zorg in een vergrijzende maatschappij? Monuta gelooft dat technische innovatie hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren. We zijn partner van het Health Innovation Fund III, zodat we talentvolle ondernemers en waardevolle innovaties kunnen helpen de zorg verder te verbeteren.”

Pieter Rhemrev, Oost NL

Pieter Rhemrev, Oost NL:
“Voor Oost NL en Topfonds Gelderland biedt dit derde fonds een uitstekende gelegenheid om de samenwerking met het succesvolle team van Health Innovations verder te intensiveren. We leveren hiermee een bijdrage aan eHealth initiatieven bij Oost-Nederlandse zorgondernemingen om zorg(processen) slimmer, efficiënter en beter te maken.”

Dick Sietses, Health Innovations:
“Het is een uitdaging om goede eHealth initiatieven een duurzame plaats te geven in de zorg. Door ondernemingen te bouwen, die de zinvolle oplossingen aanbieden, zorgen we dat de goede initiatieven onderdeel worden van het zorgsysteem.”

Linze Dijkstra, Health Innovations:
“Health Innovations heeft de afgelopen jaren met enkele honderden bedrijven gesproken. We investeren uitsluitend in de meest kansrijke bedrijven en deze ondersteunen we, samen met onze partners, intensief met praktische kennis over zorg en technologie. Op deze wijze leveren wij ook de komende jaren een positieve bijdragen aan de eHealth doelstellingen van de overheid.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.