Koeientoilet dingt op 14 maart mee naar Achterhoek Open Innovatieprijs

0

De Achterhoek Open Innovatieprijs is een open landelijke competitie. Iedere ondernemer die technologisch innoveert maakt kans op de prijs, mits hij daartoe in openheid samenwerkt met één of meer partners. Immers, een belangrijke doelstelling van de award is open innovatie te bevorderen, vanuit de overtuiging dat die wijze van innoveren het concurrentievermogen van de industrie vergroot. Kanshebbers hoeven echter niet in de Achterhoek gevestigd te zijn. Vandaar dat een flink deel van de 31 inzendingen vanuit andere regio’s afkomstig zijn, waaronder ook één uit Duitsland. De drie finalisten zijn vandaag bekend gemaakt.

De jury bestaat uit voorzitter Wybren Jouwsma van Bronkhorst High-Tech, prof. Henk Volberda van de Erasmus Universiteit en Arnold Stokking van TNO. Drie mensen die respectievelijk het bedrijfsleven, de wetenschap en de publiek-private samenwerking vertegenwoordigen. Zij hebben de drie finalisten geselecteerd en zullen op 14 maart tijdens de Ondernemersavond in Het Innovatiecentrum in Ulft de prijs uitreiken aan één van deze drie ondernemingen. De finale keuze wordt gemaakt door het publiek in de zaal. Dat wordt over de inzendingen nader geïnformeerd aan de hand van drie filmpjes en krijgt de gelegenheid vragen stellen aan de finalisten en hun partners, onder leiding van de presentator van de avond, Peter van Zadelhoff van RTLZ.
De drie finalisten, hun innovaties en partners zijn:

Convergence Industry
Convergence Industry uit Enschede heeft een lab-on-a-chip ontwikkeld waarmee DNA kan worden opgevangen in vloeistofdruppels ter grootte van enkele picoliters. Het product is ontwikkeld in samenwerking met het Uppsala Genome Center in Zweden, Samplix Aps en Statens Serum Institut uit Denemarken en Micronit Microtechnologies uit Enschede. Het product wordt bij Convergence Industries geproduceerd en is vorig jaar door het bedrijf op de markt gebracht. Inmiddels zijn er vijftien systemen verkocht.


Convergence Industry

Drop2Drink
Drop2Drink heeft met haar partners een waterzuiveringsunit ontwikkeld waarmee op veilige en betrouwbare wijze van regenwater drinkwater gemaakt kan worden. Voor de innovaties is samengewerkt met Wavin uit Hardenberg (buffering en opvang van regenwater), Intewa uit Duitsland (onderdelen voor het watercircuit), PB International uit Zelhem (ultrafiltratie membranen), Schneider Electric (besturingstechniek en automatisering), Mijn Waterfabriek uit Hardenberg (Kennis van regenwatersystemen), Wetlantec (helofytenfilters) en de Hoge School Arnhem Nijmegen (uitwerking businessmodel door vijf studenten). Het product gaat seriematig in Zelhem geproduceerd worden door PB International. Voor het op de markt brengen is de nieuwe onderneming D2D Water Solutions opgericht, gevestigd te Hardenberg.


Drop2Drink

Hanskamp
Hanskamp heeft de CowToilet ontwikkeld waar de koe kan plassen. Met als belangrijk voordeel het afvangen van de broeikasgas ammoniak. De veehouderij is voor 90 procent verantwoordelijk voor de ammoniakuitstoot. Nederland moet in 2030 25 procent ammoniakreductie hebben bereikt. Het CowToilet reduceert 56 procent, aldus Hanskamp. Partners zijn IQue digital media design uit Emmer Compascuum, Jadap International uit Eibergen, MetalWork Pneumatic uit Ede en Locis adviseurs uit Varsseveld. Het product zal door een aantal van deze partners ook geproduceerd gaan worden. Hanskamp, gevestigd in Doetinchem, gaat de CowToilet medio 2020 op te markt brengen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics