Kick-off Eindhoven Engine: verkorting time-to-market, binden talent

0

Kennis vertalen naar marktrijpe innovatie is een proces dat vaak te traag verloopt. Vandaar dat een jaar geleden mensen als prof. Maarten Steinbuch (hoogleraar TU/e en wetenschappelijk directeur High Tech Systems Center (HTSC)) en Guustaaf Savenije (ceo VDL ETG) het initiatief namen de Eindhoven Engine op te richten. ‘De Eindhoven Engine is een entiteit waarbinnen PDEng’s, PhD’s, studenten van de TU, hbo’s en ook mbo’s samenwerken met engineers van een of meerdere bedrijven’, vertelt vertelt Katja Pahnke, algemeen directeur van het TU/e High Tech Systems Center en een van de drijvende krachten achter de Eindhoven Engine die komende maandag (15 april) haar officiële kick-off beleeft.

Sinds het publiek maken van het voornemen zijn er reeds een aantal projecten van start gegaan waarin mensen vanuit zowel de onderwijs- als de industriële ketens samenwerken om te komen tot ‘exponentiële versnelling’. Want er wordt parallel aan elkaar, op verschillende niveaus – fundamenteel en toegepast – samengewerkt. Kruisbestuiving tussen die parallelle projecten, op één gezamenlijke locatie, moet leiden tot die sterke versnelling. ‘Duurt nu een typisch PhD-project vier jaar, een typisch Engine-project zal twee tot drie jaar vergen’, zo verwoordt Pahnke een belangrijk doel van de Eindhoven Engine.

Binnen de kaders van Eindhoven Engine werken bijvoorbeeld Philips, Maxima Medical Centre, Catharina Hospital, Kempenhaeghe en de TU/e samen aan een methode voor het diagnosticeren van het effect van slaapapneu op het ontstaan van boezemfibrilleren. In het project ‘Advanced piezo-electric wafer stage for next generation lithography and metrology application’ werken ASML en de TU/e samen aan onderzoek naar de inzet van lichtgewicht en compacte piëzo-elektrische actuatoren, in plaats van huidige elektromagnetische actuators, in de volgende generatie chipproductiemachines. En onder de noemer Brainport Smart District wordt gewerkt aan het ontwikkelen van de ‘slimste en meest duurzame smart city ter wereld in de Helmondse wijk Brandevoort. Daartoe is een consortium opgericht, de Brainport Smart District Foundation, met daarin de TU/e, de Universiteit van Tilburg, Brainport Development, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond.

Ander doel van de Eindhoven Engine is jong talent, vaak afkomstig van buiten de regio, in een vroeg stadium met het bedrijfsleven in contact te brengen en zo te verleiden in het Eindhovense een carrière op te bouwen.
Vandaar ook de financiering van de Eindhoven Engine uit de Regio Envelop. Maart vorig jaar maakte het kabinet bekend 130 miljoen euro te investeren in het versterken van het vestigingsklimaat van de Eindhovense Brainport, een bedrag dat vanuit de regio zelf moet worden aangevuld met 240 miljoen euro. De Eindhoven Engine heeft uit de Envelop 15 miljoen euro toegekend gekregen, voor vijf jaar, wat vanuit de regio zal worden aangevuld met naar verwachting 60 miljoen euro.

Sprekers tijdens het kick-off event van komende maandag zijn onder andere Jan Mengelers, bestuursvoorzitter van de TU/e en Maarten Steinbuch, als cto van de Eindhoven Engine. De kick-off-handeling wordt uitgevoerd door Wiebe Draijer, voorzitter groepsdirectie van de Rabo. Het event vindt plaats in het Auditorium van de TU/e.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics