Ketensamenwerking en talentontwikkeling speerpunten koninklijk werkbezoek aan Brainport

0

Op woensdag 12 december bracht Zijne Majesteit de Koning een werkbezoek aan Helmond. Hij bezocht deze middag twee innovatieve bedrijven en maakte kennis met Brainport. Het bezoek stond in het teken van de Nederlandse maakindustrie en de ketensamenwerking en talentontwikkeling daarin. De koning ging langs bij MTA, bouwer en bedenker van mechatronische systemen en machines, en bij Huijbregts Groep, een innovatieve mengfabriek voor de levensmiddelenindustrie.

Ecosysteem

Bij MTA begeleiden de directeuren Patrick Geerts en Robert Manders de koning langs de uitwerkingen van een aantal projecten waarin het bedrijf samenwerkt met onder meer IAI en Priva. Van Cerescon staat er een robot die oogstrijpe asperges kan detecteren en steken. Dat had men een aantal jaren geleden niet voor mogelijk gehouden, merkt de koning enthousiast op.
Onder leiding van Paul van Nunen, directeur van Brainport Development, volgt een gesprek met ondernemers en overheid uit de regio, over de kracht van het ecosysteem. Die intensieve samenwerking ontstond noodgedwongen in een periode van economische crisis en is in de loop der jaren in het DNA van de regio gaan zitten, aldus John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven. Door de wisselwerking in het ecosysteem, vult Marc Hendriks van NTS Group aan, blijven bedrijven in deze regio, komen er nieuwe bedrijven bij en is Brainport ook als exportproduct succesvol gebleken. De bedrijven, aangesloten bij Brainport Industries, bieden werk aan 9.000 werknemers en zijn goed voor ruim 2 miljard omzet.

Leren van elkaar

De toeleverancier is de afgelopen jaren veel professioneler geworden. De fysieke nabijheid is nog altijd van het grootste belang, zeker in de ontwikkelfase. Net als vertrouwen in elkaar. ‘Het is goed om elkaar snel te kunnen vinden en elkaar even in de ogen te kijken’, beaamt Daan Kersten van Additive Industries die, samen met de toeleveranciers uit de regio, in staat bleek in korte tijd een 3D-metaalprinter te ontwikkelen en te produceren. ‘We leren van elkaar, niet alleen van de successen, maar ook van de failures.’ Elly Blanksma, burgemeester van Helmond, vult aan dat de groei in de regio nu ongekend groot is en dat de focus moet worden gelegd op het opleiden van voldoende mensen, om al het werk uit te kunnen voeren. Juist daaraan wordt veel aandacht besteed tijdens het tweede bezoek van deze middag, aan Huijbregts Groep.

Leven lang leren

In het halletje stuntelt Elly Blanksma op haar hoge hakken met haar over-slofjes. De koning trekt een katoenen witte jas aan en zet een blauw mutsje op. Daarna gaat het gezelschap de fabriek in. Op het terrein en in de hal ruikt het heerlijk naar allerlei specerijen. Hier worden allerlei poedergrondstoffen op kwalitatief hoogwaardige wijze gemengd tot kruidenmengsels voor onder meer salades, snacks en aardappelproducten voor verschillende afnemers, vertelt Hein Hamelinck, commercieel directeur van Huijbregts Groep. Per dag verwerkt het bedrijf zo’n 350 ton.

‘De afgelopen tien jaar zijn wij uitgegroeid tot een hightech bedrijf’, vertelt dga Frans Huijbregts de koning, als hij hem zelf een kopje koffie inschenkt. Die verandering vergt andere skills van de inmiddels 220 medewerkers. Die kunnen zich laten om- of bijscholen op de eigen bedrijfsschool. ‘Want wij zijn van mening dat je een leven lang moet leren en je talenten moet ontwikkelen. Wij streven ernaar het optimale uit onze mensen te halen.’ Een van hen is aangeschoven aan tafel, een ex-kok die vertelt over zijn switch naar laboratoriumwerk bij Huijbregts Groep.

Praktijkgericht

Maar ook aan tafel zit een ‘hybride’ docent autotechniek. Die zet uiteen hoe hij twee dagen in de week leerlingen op mbo-niveau de kneepjes van het vak bijbrengt, en daarnaast zelf drie dagen in de werkplaats werkt. Waarop de directeuren van ROC Tilburg, ROC Ter AA uit Helmond en Summa College uit Eindhoven de koning uitleggen hoe zij hun scholen inrichten om te voorzien in de groeiende vraag naar vakmensen. Ze leiden op ‘tegen de branche aan, in de context van het beroep’. ‘Vooral praktijkgericht, want dat spreekt veel meer tot de verbeelding en blijft beter hangen.’
Petra van Lange van Summa nodigt de koning uit: ‘U moet een volgende keer echt bij ons langskomen en ook een bezoek aan de Brainport Industries Campus is zeker de moeite waard.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics