Je onderscheiden doe je met een procesengineer, niet met een vakman

0

‘Ben je al met industrie 4.0 zaken bezig?’, vroeg ik laatst aan een toeleverancier in de hightech industrie. ‘Ja hoor, we hebben op bijna alle 5-assige machines een automatische belading staan.’
Mij werd weer duidelijk dat we in de BV Nederland nog een lange weg te gaan hebben. ‘We lopen toch niet achter?’, hoor ik u denken. Jawel, we lopen achter.

Om te kunnen blijven concurreren moet het proces worden geautomatiseerd en niet alleen de machine. We moeten af van het denken dat de efficiëntie van de machine het belangrijkste is in een productieproces. Als je met meer dan vijf machines werkt moet je in tijd gaan denken, in doorlooptijd en niet alleen in efficiëntie. Teveel aan efficiëntie op een bepaalde plek in het proces kan zelfs een bottleneck vormen, omdat verderop de hoeveelheden niet kunnen worden verwerkt. Belangrijk is te kijken in het proces waar het product ligt te wachten totdat het de volgende stap in kan gaan. Bottlenecks aanpakken en oplossen, inventariseren, standaardiseren en automatiseren.

Voor de gemiddelde ondernemer in de metaalindustrie is dit wel even wennen. Mensen zijn opgeleid als metaalbewerker voor het traditionele vakmanschap: met een stuk materiaal, gereedschap en machine kun je iets volgens tekening perfect maken. En daar zijn we ook heel erg goed in: we hebben goede opdrachtgevers, goede mensen en leveren kwalitatief goede producten, vaak nog op tijd ook. Maar dit komt vaak tot stand in een hectische omgeving waarbij goede mensen in slechte processen werken.
Het traditionele vakmanschap is echter aan het verdwijnen. We spreken inmiddels over procesengineers die het maakproces zodanig voorbereiden dat een product onbemand geproduceerd kan worden. Dat is de enige manier om je te onderscheiden van je concurrerende buurman. Die buurman heeft namelijk vergelijkbare mensen, machines, gereedschappen en CAM-software. Wie zich wil onderscheiden, moet het proces optimaliseren zodat levertijd en leverbetrouwbaarheid beter zijn. Wie zo ook nog meer onder de streep overhoudt, maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van Industrie 4.0.

Om te overleven moet de maakindustrie dus stappen zetten. Hoe krijgen we deze sense of urgency? Automatiseringsconsultancies als CNC zullen moeten aantonen dat de benodigde stappen ook het verwachte resultaat opleveren. Wij doen dit door de benodigde stappen strak te definiëren en in beeld te brengen met een Smart Scan. Dat brengt het huidige proces in kaart en legt de bottlenecks bloot. Met een investeringsplan kan vervolgens de terugverdientijd worden bepaald.
Maar je kunt je als ondernemer ook de vraag stellen: ‘Ben ik tevreden met het netto operationeel resultaat van mijn onderneming?’ Als het antwoord daarop ‘nee’ is, is het hoog tijd, niet voor een extra machine, maar voor het optimaliseren van je proces.

Maarten

Maarten J.G. van Teeffelen is directeur van CNC-Consult & Automation BV in Den Bosch. Dat is sinds 1995 actief binnen de maakindustrie en houdt zich bezig met het optimaliseren van productieprocessen richting smart factories.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics